堅守到最後都未打針的人

727 回覆
2380 Like 82 Dislike
好似吸煙果d人要隔開佢哋咁樣囉
就算歐洲都行緊呢d政策
你就唔好再講咩人權自由之類嘅廢話
咁咪到時開關再打囉
大家要加油
撐住呀 堅持到最後一刻
打咗針就唔會有向他人傳播病毒嘅風險?
唔係
不過體內有中和抗體
理論上傳播力同viral load一定會低過冇打針嘅人
不斷迫針谷針之下
依家大約530萬人打咗第一針囉
你認知中嘅香港人口有幾多
530萬+幾百人?
做檢測先係為身邊人著想
一中就隔離 咁先停到傳染出去
打唔打針都會中 又唔影響傳播力
逼針前用下個腦
未打,不過遲啲工都唔俾開應該就會去打,始終手停口停
你都識講係理論上
但現實嘅情況係就算係接種率高嘅地區omicron依然spread得好快
同埋打咗針viral load唔係必然低過冇打針
咁既然大家都會構成傳播風險差別只係在於高定低甚至高幾多/低幾多都未肯定
就限制出入場所嘅理據點解足夠
如果你要計埋D十二歲以下兒童(5-11仲未開始打)同埋老人家嘅話咁係多D人嘅 但同呢D人一樣比唔比到你comfort
不嬲手足最鍾意講反話推人去死
叫人罷工 自己返工
叫人反政府工 自己畢完業就報jre officer
叫人唔好打針 自己三針齊哂
叫人去衝 自己坐享其成去移民
仲反緊針個d 行出去條街睇清楚個社會啦
一味信兒登cctoy同社會脫哂節
反苗撚淨係識講仲有20% 無諗過個20%包左唔少長期病患
依家你出街搵個後生無打針都難啦 醒下啦香港人
有冇諗過其實口罩擋唔到武肺?

自己計數啦 幾百人
約530萬就應該係計埋老人家嘅
如果加埋5-11歲都係多萬幾人
(5-11歲都打緊啦點解你仲覺得未打)

香港人口政府話740萬左右嘅
咁有500幾萬人打咗第一針
我諗全港應該係好似你所講
得返幾百人未打啦
屋企窮無車,遲d又要過海返工,點部署
又話7成人打咗針就保護到無打針嘅人
我做果3成無打針咪得

利申有腎炎唔敢打

姐係連n95都擋唔使 你覺得d外科口罩幫得你幾多

汁: https://www.google.com/amp/s/amp.usatoday.com/amp/5343537002
不如你睇下下面by age group你就知60歲以下未打嘅人真係好少 咁一定唔止幾百人架喇
我講幾百人唔係話有冇打針咁簡單 係第一連登一個po最多裝到幾百個人嘅留言 咁樓主呢D po最多就收到幾百個人嘅關心同支持
第二係同樓主一樣嘅意思係話又要唔打針又要日日上網搵認同要人reassure自己個D人
口罩擋嘅唔係單粒飛埋嚟嘅武肺病毒
而係帶有武肺病毒嘅飛沫
所以唔一定冇用

點解唔睇依個 睇下自己年齡層仲有幾多先啦
仲係度20%???
連登班唔打針"大多數"真係好好笑
日日都要圍爐 不過你唔打你既事呀~
支持繼續一針不打
求其就鳩噏「原來香港仲有幾百條友同自己係一樣」
一彈數字出嚟就縮
冇打過

外資公司冇迫打

雖然都有動搖,但覺得可以唔打就唔打
咁我諗好似上面咁求其就屈到得返幾百人未打
咁呢樣係樣衰啲嘅
縮你老母咩 幾百條友本來就係講緊你班日日出po打稻草人話人苗撚乜乜乜講到自己好撚enlightened嘅人
對住你呢D人真係好聲好氣講野係唔撚得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞