大覺得近10年最好玩嘅遊戲係咩

394 回覆
124 Like 381 Dislike
如果成個故事去睇
響成個復仇過程,Ellie同Tommy殺咗
Nick (Tommy嘅拷問至死)
Nora (虐殺,Ellie第一次意識到Abby嗰陣人對Joel嘅憎恨係幾強烈,對照Joel嘅死)
Manny (比較突然嘅爆頭,對照Jesse嘅死)
Owen + Mel (殺大肚婆,對照Abby最後放棄殺Dina)

個故事嘅舖排明顯係想通過對照兩個角色嘅情景,引導玩家思考復仇嘅問題,同時係一個契機要Ellie反思自己嘅行為。當然你可以認為一個人殺紅起眼上嚟就咩嘢都唔會理,又或者認為作者根本唔了解真正嘅仇恨。以上諗法我覺得都係合理,隻game最大嘅問題就係引導唔到玩家跟住佢舖排嘅嘢去思考。但我認為如果玩家/Ellie真係有反思成件事,放棄復仇都算係一個合理嘅選擇。
(仲要我唔明點解tlou 2個世界觀講到復仇唔使成本咁,一條友山長水遠去殺人,中間咁多危險咁多敵人咁多菌屍,仲要唔肯定Abby響唔響嗰度,可能已經走咗之類嘅問題)

另外,Abby嗰隊人全部都係想殺Joel,理由亦好明顯,響佢哋嘅認知入面Abby老豆同Ellie係拯救世界嘅機會,其實並唔係Abby話唔殺就唔殺,但嗰度的確係應該要描寫Abby有爭扎。
btw 點解話abby老豆係殺人魔同專殺細路?
我記憶中abby老豆響故事嘅描述係好人喎,本身亦都起碼會諗住inform joel知道研究過程ellie會死,不過最後係俾條女阻止咗,先搞到冇晒彎轉。
補充,上面講嘅放棄復仇係講緊響小屋嗰個位,去到嗰度Ellie本身都冇諗住要再復仇啦,係俾Tommy扯起條根加PTSD先頂唔順再出發。

去到同Abby互毆嗰下已經冇反思/放棄復仇嘅空間,成個結局係on9嘅
明明Ellie咁撚多武器但要同Abby玩近戰已經係低能劇情,俾人咬爛咗兩隻手指正常都已經火遮眼啦,點樣原諒
打打下同Joel最後嘅對嘅flashback又係唔知點解彈出嚟,段flashback同場戰鬥完全冇關聯性。更加唔好講段flashback同放棄復仇又係九唔搭八。
無謂為咗呢隻西game 騎却咗個post,所以盡量長話短說。
對比E, A 陣營其他人唔應該對J 有咁大仇恨。無論點鋪排都唔合理。我早兩個回覆講咗,firefly 本身成班都係pk,拯乜撚救世界?根本從冇出現過cure,係firefly 認為用有免疫嘅細路去做研究,有可能發明到cure。過程中已經死咗好多細路。亦因為joel 發現並拒絕,而招至firefly 連佢都想殺埋,繼而導致tlou1 結尾段joel 一人將fireflyblab 滅團。呢啲全部係tlou1 劇情... 除abby 外,abby 隊員唔應該對joel 有咩咁大仇恨。一句講哂,你abby 老豆條命係命,咁因為實驗而被整死,同實驗前捉細路時導致死嘅人唔係命? 記住,根本cure 從冇成功,一切只係firefly 認為。

除abby 外,其餘隊員係對joel 冇咩咁大仇恨,所以咩仇恨對比/反思係唔成立。

只能夠講,作者可以能夠令一隻咁多人鐘意嘅game, 變成咁多人憎嘅遊戲,個作者先係最應該反思。
考慮動機係要諗嗰個角色嘅認知
就好似Ellie從來都唔認為flrefly係呃人

如果而家嘅重點係Abby啲隊友本身想唔想殺Joel,firefly真相係點根本唔重點,亦冇需要討論犧牲細路去研究疫苗是否道德。重點係Abby啲隊友認為真相係點
「響佢哋嘅認知入面Abby老豆同Ellie係拯救世界嘅機會」
你睇返ellie殺nora嗰段,就知nora係認為joel係壞人
https://www.youtube.com/watch?v=hJyGL1rCe3w
Xcom
問題係佢又要宣揚大愛包容,放棄仇恨,但一開場就用大猩猩恩將仇報咁去報仇,去幫一個,個個玩過第一集嘅玩家都知係仆街嘅組織,去打死第一集主角,打死佢嘅同伴,之後強迫玩家接受,唔俾玩家報仇,用九唔搭八理由要放下仇恨。 就係成件事咁格硬嚟先俾人屌,令玩家好難代入。

A 隊友認知A 老豆係拯救世界,J 係大壞人,係無啦啦去firefly度大開殺戒嘅痴線佬,所以該死。ellie 亦因為天生免疫,為咗疫苗亦都該死(估勿論根本從冇証明係會整到)。 呢班人根本有認知障礙,人云亦云。 總之殺J 就合理。說好的大愛包容呢?成件事一時一樣,無邏輯。

至於你話「firefly真相係點根本唔重點,亦冇需要討論犧牲細路去研究疫苗是否道德。」
只能夠講,公你贏,字我輸
BOTW
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Grand Theft Auto V
Persona 5 Royal
The Witcher 3: Wild Hunt
Final Fantasy VII Remake
NieR: Automata
Darksoul 3
Demon's Souls Remark
Blood borne
Marvel's Spider-Man
Horizon Zero Dawn
Sekiro: Shadows Die Twice
Ghost of Tsushima
Dragon Quest XI
Monster Hunter World & Iceborne
METAL GEAR SOLID V: The Phantom Pain
God of War (PS4)
Red Dead Redemption 2
Super Mario Odyssey
呢隻我想玩但冇人陪
Battlefield 1 我覺得好過3,同4齊名
Battlefield 1 (多人遊戲結合歷史元素)
RDR2 (開放世界地圖+劇情一流)
Spider man 第一集 (夠晒爽)
Flight Stimulater (純粹睇風景)
要求將GTA V除名,以抗議Rockstar不思進取
Celeste
Gris
Hollow knight
Cuphead
但係DS3都有啲嘢係黎自DS2所以就算幾垃圾都會玩埋
btw我當年玩好似攞咗把DLC刺劍之後就好打好多
呢條撚樣之前已經特登開個post踩小島
懷疑佢連隻game未玩過就嘈
傻9
FF7 remake
我早兩年先玩
勁多外掛唔知做乜鳩
ching 識嘢 xb2
本身剩係玩Online game 不斷玩舊game個啲人
人中之龍0係我掂第一隻近年game
God of war
LOU1,2
軌跡系列
DQ11
Uncharted 系列
Street fighter 4
Tomb raider 系列
二刷玩到第四章就唔敢再玩落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞