大覺得近10年最好玩嘅遊戲係咩

394 回覆
124 Like 381 Dislike
老婆少打機都一齊完成左...幾驚玩到離婚
真係要玩過先明設計者嘅用心同誠意

唔體驗好難解釋
自己想體驗個完整戲情同埋個遊戲變化
所以順住玩
不過想問下有咩地方做得唔好
最撚憎啲BT
如果呢世以後只可以玩一隻game
近10年既作品我應該會揀botw
但rdr2都好正
外掛多到呢
淨係張地圖設計係立體嘅已經羸9條街
未見過有另一隻game 地圖係立體嘅 就算做得有幾好都係平面地圖
除左一開始嘅不死院,畫中世界同DLC(DLC 後加冇計)
主地圖基本上係連貫而且係處於同一個空間
由最頂王城去到最底灰燼湖都係
雖然去王城係Teleport 去 但係其實就係最頂
一開始玩未必知亦唔會覺有咩特別
但係玩落明埋佢個故事知埋佢每個地區/boss/ 每一樣物件都有原因點解會出現嗰下先係最正
唯一設計有啲接近嘅就係DS3 環印城 一開波就可以見到下面個黑池 過完射箭位另一面見到下面教堂
但係佢只係一成隻game 入面其中一張map DS1係成個世界都立體
我估都有排down
Uncharted
個探險feel 真係好正
有玩過第一集就會估到
同埋會一樣咁鐘意john
係連登唔講RDR2 同BOTW 肯定比人小
阿爾宙斯 不接受反駁
Me2
師兄同我一樣
精神時間屋 玩緊個陣感覺似生活式探索/旅行咁
一有好奇心就唔洗熄機
Skyrim
HKJC
三隻我覺得呢十年嚟既神作:
Nier
Botw
Rdr2
Microsoft Flight Simulator
#3 BAM
Xenoblade Chronicles: Definitive Edition
Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 (PS4)
Grand Theft Auto IV+V
Persona 5 Royal
The Last of Us I+II
Uncharted 4: A Thief's End
The Witcher 3: Wild Hunt
Final Fantasy VII Remake
NieR: Automata
Cuphead (Switch)
Shadow of the Colossus (PS4)
Resident Evil 2 (PS4)
Darksoul 1-3 (包括Remastered)
Demon's Souls (PS5版)
Bloodborne
Ori and the Will of the Wisps
Ori and the Blind Forest: Definitive Edition
Batman: Arkham Knight
Marvel's Spider-Man
Nioh I+II
Guitar Hero Live
Dreams (PS4)
Legend of Mana (PS4)
It Takes Two
A Way Out
Sonic Generations
Sonic Colors: Ultimate
Sonic the Hedgehog 4: Episode I+II
Sonic Mania Plus
DRAGON BALL FighterZ
Yakuza 0-6 (7冇咁好玩)
Lost Judgment: Sabakarezaru Kioku
Ace Combat 7: Skies Unknown Deluxe Edition
Microsoft Flight Simulator
Okami HD
Devil May Cry 5
13 Sentinels: Aegis Rim
Muramasa: The Demon Blade
Odin Sphere Leifthrasir (PS4)
Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration
Horizon Zero Dawn
Sekiro: Shadows Die Twice
Ghost of Tsushima: Director's Cut
Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age
Monster Hunter World Iceborne
Monster Hunter Rise
Metroid Dread
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
METAL GEAR SOLID V: The Phantom Pain
God of War 4
Red Dead Redemption 2
Super Mario Odyssey
Super Smash Bros. Ultimate
Mario Kart 8 Deluxe
Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Animal Crossing: New Horizons
Hollow Knight
Forza Horizon 5
Kirby and the Forgotten Land (2022 upcoming)
我第一次入坑既唔係dark soul 1,而係畢邦,仲記得玩到去中間個沼澤定唔知邊度,居然係連住間醫院,即刻嘩咗出嚟,地圖設計竟然可以咁精妙,後尾就上晒癮係咁追佢地啲驚,仲要搞到打機唔揀最高難度唔玩
Half Life Alyx
Firefly 捉同殺細路做所謂解藥實驗已經cls,仲要根本無把握成功,到joel 知道後唔肯,佢地連joel 都想殺埋,之後被人滅團只能夠講抵死。

至於abby 報父仇唔係唔得,控制abby 部分亦會發覺佢本質唔係壞人,代入角色報父仇係可以理解,但dllm 到用返ellie 時就強制唔俾你報仇,on99咁攪到手指都無埋,就咁放走仇人。除咗joel, joel 細佬隻腳,自己兩隻手指,同亞洲仔好朋友都係俾abby 殺,轉頭放走仇人,叫人點代入呀大佬!

成個故事一邊迫你合理化abby 報仇,另一邊說服你做和平撚唔好報仇...精神分裂到...仲未計佢成日跳來跳去一時用A,一時用E。 更加投入唔到啦。

遊戲性(戰鬥,潛行之類)係唔錯,因為繼承第一集操作系統,但佢成個故事同說故事方式根本係錯哂。全世界都屌鳩呢隻西game 亦反映事實。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞