其實點分到d野食有冇落味精

349 回覆
364 Like 13 Dislike
以前啲報導咪一樣係引用大學研究資料,全世界咁多國家咁多大學咁多年咁多人做研究你查勻末? 而家做research真係容易,一切以google為準

唔洗羨慕我,你第日都會係廢老
兩樣都自帶味精
頭先上網查左一查
番茄嘅MSG含量同味精相比少好多喎,唔可以咁樣相提並論
我咪問緊你以前d報紙引用緊邊份研究,你到底舉到例未?定係你寧願信坊間d人9up都唔信依家d機構做既研究

其實呢個問題你自己都可以請人返來做雙盲測試,唔洗一定要你信大學研究,你做完咪知人地做既可唔可信

至於你話我羨慕你係廢老,屌你老母你都on撚99,邊撚個咁撚on9會羨慕廢老,有妄想就睇下醫生,咪撚係到獻世
又你你呢啲人將鹽同味精比。
你試下唔落鹽剩係落味精睇吓你食唔食得落
鹽係調味粒,味精係增味劑。 一碟餸冇鹽唔得,冇味精最多冇咗個假鮮味
其實你都幾無知
咁係份量問題姐,你落少量鹽叫調味,落大量鹽就叫增味,味精亦一樣,如果你唔落鹽落味精一樣係可以好好味,甚至更加好味,只係你要控制好份量
唔落鹽落味精我聽都未聽過
因為冇人會咁做,鹽平過味精咁多,無必要咁做,只係冇人咁做唔係因為唔可行,而係無必要
其實落完味精之後落好多鹽都唔會特別咸,因為平衡左各種味道
有興趣既可以試下係鹽水度加少少味精,個咸味會減左勁多
係街食覺得特別咸特別口渴係因為好多鹽
口渴係因為鈉起標, 味精同鹽都係鈉,口渴係因為味精加鹽令你鈉超標,唔好亂嗡啦
咁都唔係單純味精既問題呀
你可以落味精得黎唔落咁多鹽
第一,味精唔係鹽味主要來源,唔落鹽剩味精我唔知會唔會夠味,因為未見過有人咁做唔同你拗。雞粉唔計因為雞粉本身就重鹽

第二,出街食一定味道行先,即係一定落足鹽比你,再加味精,簡單黎講係正接加緊鈉吸收。 點解出街咁易知有冇味精,因為食完超口渴,但碟餸唔係特別咸,即係多味精。
鹽比味精安全因為你味覺會覺得太咸,味精除咗加多到苦之外你係唔會知,連登真係痴線亂咁吹奏味精,反主流好型咩而家
你講乜msg咪味精,咩少好多
你想講蕃茄味精含量少下話
目前味精既安全劑量都高過食鹽,同埋科學上並冇確定存在味精敏感,實驗都證明多數味精敏感者其實只係對高鈉起反應
味精天然都有
所以好難分得出

落得太多可能就分到既, 即係你食緊既野本身唔應該咁有味
啱啱覆咗214, 鹽人體有防備機制,你好難會一次食太多。 味精冇,佢呃緊你個身體件野食有人體所需嘅胺基酸,令你過量吸納
MSG咪即係味精
心理學家不如研究下自己啲口乾其實係咪心理因素影響先
日本用昆布整高湯都大把味精
落少少根本冇問題
咁你點知你食既嘢有味精?
除非你自己買味精返屋企test
咁就係用量問題唔係咪精問題
講1粒味精都係毒咁
第一,我無吹奏過味精,可能你點錯相

第二,乜料呀,反味精幾時變咗主流...我唔係反或者撐味精既人,客觀嚟講點都係用味精係主流下話?
你自己買msg返屋企咪知有冇咸味囉天才
試過自己煮冇落味精但多蒜多洋蔥之後都口渴到仆街
味精就算啦
出街食你驚食到周期表同老鼠屎好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞