其實點分到d野食有冇落味精

349 回覆
364 Like 13 Dislike
都係靠自己有冇口乾去推斷
之前去大陸食野,睇住個廚師落味精了,之後覺得勁口渴,所以會咁諗
當然唔係每間餐廳都會見到廚師落乜,同埋樓上都有人講過落太多鹽可能都有相同影響,而且口唔口乾呢樣因人而異,所以我嘅認知同你嘅認知有出入都唔出奇嘅
不過出得街食,就算無落味精,好多都會落大量油鹽糖,對身體都唔係好理想啊~
點呀未來廢老,你啲權威資料邊度搵番嚟嫁?Google完未呀?
你似conditioned咗見/諗到有味精就會頸渴
多過真係攝取味精令你頸渴喎
雞粉 味精 美極
天然味精同化學合成味精個化學成分有咩唔同?
師奶拎咗仔女個ac上連登?使唔使share埋每日頭條、華人健康網上嚟?
lol 我平時見唔到啲野食有冇落味精,都冇stimulus
況且我都唔係次次出街食都會覺得口渴
你肯定大陸食嗰啲係msg?定係不知名化學香精?
其實唔肯定
不過唔講大陸,平時喺香港都唔知啲餐廳係唔係落純味精
你連實際上人哋落咗啲咩都唔知
就得到係味精搞事嘅conclusion
香港用雞粉多
都係有味精
其實從頭到尾我都無話我好肯定係味精搞事
你睇番我個回覆都係話“推斷”

不過你似乎對所有質疑味精嘅留言都好大反應,你係做味精製造商嘅?
豉油魚露蠔油都有
講野唔係咁mean嘅
你諷刺人地資料來源嘅準確性,但係似乎你都無提供好可靠嘅論據

我幫幫你啦
https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/questions-and-answers-monosodium-glutamate-msg
呢篇野有回答天然同化學合成味精成分上係一樣
至於影響,科學界其實未有定論
正常嚟講,好食啲嗰碟有落。
allergy 同 sensitivity 係兩樣嘢

有人對味精係敏感D,但唔係醫學上定義嘅「過敏」

可能咁講你會清楚D

引致過敏要有致敏原,MSG係無IgE嘅

IgE會攻擊自身免疫系統,嚴重可以致命

由於某D sensitive reaction同allergic reaction都幾相似,所以有人以為自己係過敏,但事實上唔撚係

我一律叫呢D人做誇張撚
其實我麵唔撚明咩係味精
鹽係唔係
支豉油係唔係
鹽呢
胡椒粉呢
辣椒油呢

成日見人話口喝就係有味精就仲奇怪
我真係未試過食完一餐飯會唔口喝
明明次次食完野都要飲水
就算我自己係屋企鳩住個意粉乜都唔落都會口喝

咁其實我真係完全唔明點界定係味精
唔知點解屋企嗰口對味精特別敏感
食撚到咩
出面食嘢勁重口味,鹹到分唔撚到啦

除非一樣好淡口嘅嘢味道較單一嘅嘢就會知

東南亞菜式大部分調味料醬料都會有味精
基本嘢魚露豉油蠔油全部都有

除非間餐廳開埋醬油廠自己整啦
屌佢老母
食過間野標榜無味精
結果兜咖哩雞
啲咖哩酸得黎冇咸味辣味
啲雞似白烚完放落兜咖哩咁
根本啲人食唔到街外啲濃味嘢
就話係味精
根本落鹽定落味精
重手咗都會口渴

明明味精嘅鈉含量少過鹽
落少啲就可以同一樣嘅鹹味
幾時可以講埋用 代糖 取代 糖?
有咪有囉有咩問題...講咗好耐本質同鹽一樣
其實要加少少推理
鹽最多咸過龍,但味精多會有一陣鮮味,如果煮過餸就會知, 冬菇會有天然嘅鮮味,而且上網睇發明味精個日本仔研究過除左味覺同嗅覺真係有鮮味呢樣野
你出街食,又冇菇,食碟都係垃圾肉垃圾材料整,點會有鮮味,肯定用味精
係人都知你冇讀過書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞