其實點分到d野食有冇落味精

349 回覆
364 Like 13 Dislike
上面已經貼咗...
出面落咗牛粉
其實口渴只係外面調味重手
屋企普遍清淡
係唔關味精事
味精點解無益先
味精本身係天然存在,係鮮味來源
知唔知咩叫敏感反應
一斤綿花同一斤鐵邊個重
有d料到
一個蕃茄200-300g 邊間餐廳咁重本落一個蕃茄份量ge味精呀?
屌你呢個po d文科仔出晒黎真係笑到仆街
眼瞓係咪type 7 hypersensitivity黎
帶個精敏感fd
你應該調番轉諗,究竟一個番茄入面有幾多MSG

https://www.google.com/amp/s/food.ltn.com.tw/amp/article/9791
呢度話,每100克番茄中含有246毫克天然游離麩氨酸鈉
如果每個番茄250g,即係每個番茄有600mg左右MSG

咁600mg 即係幾多呢
https://www.inchcalculator.com/convert/milligram-to-tablespoon/
600mg即係1/16茶匙
即係煮野食用嗰啲量匙 ( measuring spoon)最細嗰格嘅四分之一

所以與其問邊間餐廳咁重本
不如我問番你,有邊間餐廳落咁少味精?
你覺得邊樣係棉花,邊樣係鐵先
班人嘅主要目的係魚目混珠
有啲係被受影響有啲係故意影響人
但最重要都係攻擊某啲飲食文化位主
同埋飲某食方業面嘅影響力啫
https://youtu.be/SQ4ZvNyTfZ4
可以睇下呢條片
重點係個單位係一樣
你拎一個蕃茄入面既msg含量同味精比較msg含量等於問一斤綿花同一斤鐵邊個重d
或者係我對上一個回覆用詞不當,所以引起誤會啦
但係你可以睇番我另一個回覆或者追番post
我嘅重點係,我食番茄唔會口渴,但係唔等食落左味精嘅食物唔會,都係份量問題
鈉先係口渴主因
蕃茄高鈉一樣會
或者係我對上一個回覆用詞不當,所以引起誤會啦
但係你可以睇番我另一個回覆或者追番post
我嘅重點係,我食番茄唔會口渴,但係唔等食落左味精嘅食物唔會,都係份量問題
鈉先係口渴主因
蕃茄如果調味高鈉一樣會
番茄汁番茄醬呢啲加工食品就係鈉含量高
新鮮番茄唔係啊
新鮮蕃茄一樣可以用好多鹽煮
所以渴唔渴係關煮野落幾多鈉落去事,同有冇味精冇直接關係
煮就另一回事啦
樓上係有人問我,“咁你食番茄會唔會口渴?”,所以我先會回佢唔可以相提並論
個邏輯上一樣
關鍵都係鈉,如果真係會對味精敏感應該食乜都唔掂
我諗我地方向都一樣嘅
總括黎講,就算番茄有MSG,食番茄係唔會口渴,但係點解出街食野有時會覺得有呢個問題,就係餐廳落得太多鹽或者味精(太多係重點)
味精鈉含量得食鹽1/3,應該落多d都唔驚
最大問題只係鹽都會落超多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞