其實點分到d野食有冇落味精

349 回覆
364 Like 13 Dislike
不嬲都係份量問題,鹽都係人體必須,點解周街都叫人少鹽現代社會你係冇乜可能自然少鈉,而味精的確係而家其中一個鈉吸收問題。 你正係睇理論味精鈉係鹽1/3,咁又點,現實你就係食多咗
粗口爛舌係你冇教養唔同你的計較。

其實我都識google 1980年美國FDA嘅report如果係9up,咁你睇嘅資料又來自邊度?

http://wayback.archive-it.org/7993/20171031061600/https://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm260455.htm

Ingestion of MSG solutions has been demonstrated to cause transient clinical symptoms resembling those of "Chinese Restaurant Syndrome" and there is evidence that some individuals may respond to relatively small doses.
點解食得鈉多有問題
有冇諗過低鈉d建議點黎同基於咩研究
問:“味精有害”是否被大眾誤解?
答:沒有誤解,因為大眾認為味精有害。
多餘,任何野只要味多左都會減少咸既感覺比例
唔通以後食野乜都要味道單一先唔鈉超標
鹽水落糖都可以減咸添,唔通糖又有問題要出街食飯冇糖
好多野都知唔健康,食咪食。
但唔好好似上班人咁講到味精幾好幾好,又中意同鹽比
條友就係執住高納個點講一大春野
根本就係睇餸食飯嘅問題 有落味精減返適量鹽就搞掂
冇話好唔好,但同鹽糖一樣咁用,唔需要去妖魔化在意有冇味精
同樣唔洗去美化味精
邊有人美化味精,話味精好有營養
味精係中性,就好似糖同鹽咁,唔需要怕佢
真,好似三杯雞咁好L好食

唔識就話又油又多味精on99
笑撚死,依家係未停左課,兒登d on9 仔又走番出黎

食唔食味精都好以屌一餐
#24,#55是但搵都幾件
咁你平時食開咩 除左自己煮
24講事實都唔得?鹽同糖都係天然黎
55睇下好野定義係點啦,你話好有營養就唔係囉,但如果你話鹽同糖煮野食係好野,咁味精一樣係
咪理佢啦 條友搵野黎拗
上面普及返味精嘅正確知識 佢就話吹奏美化味精
兩樣都落少少就最perfect
唔關味精事
味精到依家呢一刻都仲比全世界妖魔化緊
你就屌人美化佢
係有人咁要求
任何野過量都有害但點先叫過量?過量又要維持幾耐先有害?
佢就講到一粒都係毒咁

如果一般認知味精都係唔好,講返d正確知識由佢由負拉到去0,咁都算美化就冇野了

題外,糖入面既果糖,需求量係0代謝過程同酒精差唔多一樣葡萄糖就另一件事
少唔係冇,味精係妖魔化到要冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞