其實點分到d野食有冇落味精

349 回覆
364 Like 13 Dislike
上面自稱味精敏感、食完會眼瞓流口水嗰啲人兄
想知你哋係咪食番茄、芝士、紫菜都會有呢啲徵狀?
其實連肉同部分蔬菜類都有如果真係味精敏感應該慘過死
兩碟嘢實有一碟好食啲架啦
喉嚨頂住頂住=有味精
不過唔準 又時飲太甜既野都會有一樣既反應
msg is the same compound you find in natural food like tomato and cheese
屌,我都懷疑自己係因為我每次食完某間外賣都會即刻昏睡,好嚴重過隻。但食其他就無事。一直懷疑緊係咪味精敏感
味精都係調味料姐
食唔到有調味料咪冇味精
by 老母
好好睇
Common foods that contain MSG are (1Trusted Source, 6Trusted Source, 14, 15):

Animal-based protein: chicken, beef, salmon, mackerel, scallops, crab, shrimp
Cheese: Parmesan, Emmenthal, cheddar, Roquefort
Vegetables: tomatoes, onions, cabbage, green peas, spinach, mushrooms, broccoli
Processed meats: pepperoni, bacon, pastrami, sausages, salami
Sauces and dressings: soy sauce, ketchup, mustard, mayonnaise, barbecue sauce, salad dressings
Premade and packaged foods: canned soups, canned tuna, frozen meals, crackers, potato chips, flavored snacks
Condiments: seasoning blends, rubs
https://www.healthline.com/nutrition/msg-good-or-bad#bottom-line
Technically 我哋係成日食msg
香港人炒菜會落肉 或者蠔油一齊炒
一定有MSG
點解反味精會講到味精好重要
講話冇味精就冇味
我loop左好多次都睇唔明
而家睇番呢啲片,會反思其實係咪大外宣幫「中國」型像洗白白嘅一部份成個「實驗」一啲都唔嚴謹,似跟劇本拍戲多啲
ching好清醒
你都on9,味精冇咸味,落完味精一樣要落鹽
咁你咪2樣都食過量囉
已經影響咗個腎,繼而個肝
食一轉M記咪知囉
近年食完口渴到仆街
牛奶 番茄 昆布 魚類 都係本身天然有谷氨酸鈉既

特別係番茄 如果有人食番茄食到哮喘咪真係對msg敏感
MSG本身就係鮮味既來源

所以大部分新鮮食材都其實有天然既MSG

亂落味精係令道餸有種不自然嘅鮮味

但係話食味精食到敏感 或者標榜無MSG既餐廳都係自欺欺人

差少少,味/鹽=鈉
基本上加味精=加鈉,現代人已經鈉超標,呢度仲狂吹奏味精真係好痴線
食粥會唔會最易察覺
應該對海鮮敏感
昆布提煉出嚟
對昆布最敏感
落味精份量 同落鹽份量唔同
啲老母湯好鐘意落雞粉
味精敏感果d症狀
同食得太咸果d一鳩樣
又點,都係加上去,即係落味精一定更加多鈉,實唔健康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞