其實點分到d野食有冇落味精

349 回覆
364 Like 13 Dislike
其實出邊好多食物落唔落味精只不過落多咗鹽
試下大快活佢個蝦仁炒蛋偏淡幾好,聲稱冇落味精
會唔會係冇味精有雞粉
理論上雞粉鼓油等等都有味精,唔知佢點計
應該係講緊唔會額外再加,但落雞粉又算唔算額外再加又係一個疑問
即係語言藝術
冇乜可能冇味精連肉魚菜豆菇好多都自帶味精
所以我估標榜冇味精應該係佢地冇再額外落味精咁解
有味精我條勁就會扯實晒,然後勁頭痛
點解會咁既
好多時所謂無 msg 餐廳
只係用其他調味料(唔係香料)補返浸味
結論冇解決過問題
因為班老野無科學知識
加埋人講佢又講以訛傳訛
咪搞到基本上老一輩嘅人咁抗拒

實際上MSG就天然存在喺好多食物入面
佢哋年中食撚左幾多落肚都無認知啦
基本上msg 全世界零食 即食麵都有落
咪on9
班老野點極都唔撚聽,又盲信權威
仲要聲大大4圍講,問返有咩根據就答唔出之後跳哂制,話你冇禮貌
聽過有人話用梳打粉清潔好好多
因為唔係化學嘢
笑死
我意思係其實餐飲行業一律叫所有調味嘢叫味精
話知你係糖定雞精定鹽
btw分分鐘有人因為咁俾廚房佬誤導將鹽當味精,覺得啲嘢食完口乾其實係因為味精,而唔係鹽。
係呀,其實正係全世界好多地方好多嘢食都有MSG,但係點解樣樣都唔講淨係攞中餐出嚟講?好可疑
味精係E621啊雞粉確係有
所以話中學科學教育係幾重要...
而且味精係喺昆布湯提取後發現嘅
但唔係生產方法…
在1960年代,生產過程轉移到甘蔗和類似農作物的細菌發酵過程中,就像奶酪,酸奶和葡萄酒的生產過程一樣。

味精(味精)是由自然產生的物質通過現代方法製成的,並藉助微生物將甘蔗等原料轉化為食品。 首先,將甘蔗提取為葡萄糖並送入發酵罐,然後向其中添加發酵微生物。 這些微生物消耗葡萄糖,釋放出谷氨酸,儘管中和,但谷氨酸變成了含有味精的溶液。 然後將該溶液脫色並過濾,得到純淨的MSG溶液。 使用蒸發器將純溶液結晶,乾燥晶體,得到最終產物MSG。 整個過程對環境的影響很小,因為其副產物可以肥料的形式返回土壤,以幫助種植更多的農作物,例如甘蔗,形成良性循環。
https://www.ajinomoto.com/zh-TW/msg/what-is-msg-and-how-is-it-made
你係廢老唔洗返工就可以秒覆,我又唔係廢老邊到做到秒覆你

https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/questions-and-answers-monosodium-glutamate-msg

Is MSG safe to eat?

FDA considers the addition of MSG to foods to be “generally recognized as safe” (GRAS). Although many people identify themselves as sensitive to MSG, in studies with such individuals given MSG or a placebo, scientists have not been able to consistently trigger reactions.

驚你唔識click入去睇,cap埋比你
你再睇下呢個Po有幾多個自稱味精敏感又唔係吊鹽水嘅佛洛伊德式小腦條件反射精神病人就知
無知又大聲係一分年齡國界 唔係老人專利 只係佢哋老咗

可憐又可悲
係 所以我都唔飲水

費事一唔小心就中水毒
牙Val喺連登ig回咗你
你真係唔識架喎
E621呀小朋友
食個大杯合味道,飲埋啲湯你試下口唔口喝。

要試好易,去屋邨啲車仔麵檔食,乜汁都唔加,佢地個湯好多味精,最平果隻,食完就明。

靚嘅味精冇咁口乾,好似佛手呢類,但貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞