其實點分到d野食有冇落味精

349 回覆
364 Like 13 Dislike
你睇番自己講乜先,唔好又搬龍門quote第二樣

「我查返資料睇都係報市民自認為既結論,並唔係所謂經過實驗而得出既結論」

FDA嘅report你冇聽過,開口就話我係信「坊間d人9up」,認定廢老就一定係無知而家又跟我搬FDA出嚟

我其實冇興趣同你抝,話MSG一定好、或者一定唔好,只係做咗幾十年人見慣呢啲「新發現」:今日講到實牙實齒舊時係錯,原來過多幾十年又俾下一代話你啲死廢老先係錯,所以唔敢好似你的地啲連登仔咁肯定人地一定錯,自己就一定啱

都係嗰句,可以做廢老係福氣嚟,希望你第日都有機會
其實點分到d野食有冇落味精
https://lih.kg/vMhgoaX
想知你有咩回應
我樓上#34第一個回帖就已經講咗,我自己亦真係有咁做。
你自己睇返自己講咩先啦廢老

「幾十年前傳媒報導好多文獻話味精有害」

傳媒幾時有報導過呢個FDA report,我問緊你傳媒既報道呀,幾十歲人字都唔識隻就花d時間讀下書,活到老學到老

「認定廢老就一定係無知」我又幾時講過?

「可以做廢老係福氣嚟」做人老而不廢先係福氣,不過你唔係

你撳入去睇吓個comment 先?
我係答你「其實點分到d野食有冇落味精」

Link入面講「allergy 同 sensitivity 係兩樣嘢….」我本身冇提過,亦冇乜意見。
使唔使咁撚樣。我邊度得罪你?
屌你老母
你有無睇條片呀
因為起因係1968年有個美國人食咗中菜之後 覺得自己有事 就投稿話中菜啲味精搞到佢咁
連個名都叫埋Chinese restaurant syndrome
因為呢個背景原因 咪搵返中菜囉
好心咪撚咁多陰謀論啦
其實西餐係咪好少落?
例如西湯
你講嘅我都知,反思吓姐思考吓都唔俾?
我都有味精敏感 食完一堆味精野個肚會好飽
唔講其他
香港啲老師傅
一向教落都係要夠味
所以落調味料好重手而且好隨意
所似佢哋會落好多味精
同時都會落好多鹽
而且因為被賣豬仔去美國嘅
或者去美國賺錢回鄉買田置產嘅華工
係去做苦力要體力勞動
要補充鹽分但係吃唔慣西餐
所以就有落重鹽重調味料嘅中餐廳嘅出現
雖然同分量嘅味精比鹽嘅鈉係少
但係過多嘅味精都係有害嘅
同時又落咗大量鹽
所以美國人覺得不適有可能係
佢唔習慣咁多鈉
鈉攝取多過佢所需
所以個結果係因為落得過多味精同鹽
而唔係因為落咗味精而不適
應該係咁…
你咁講同話鹹魚嘅鈉含量比鹽少有咩分別?鬼唔知呀媽係女人?
鹹魚入面嘅鈉含量未必比鹽少架
係睇你食幾多鹽
雖然我唔係相關學科嘅專家,但係都好肯定如果你食一條鹹魚同一粒鹽,食一粒鹽攝取嘅鈉係冇食一條鹹魚咁高
當然如果你係以百分比黎計算唔同食物入面嘅鈉含量就另作別論啦

所以番茄同味精都係同樣道理
番茄同味精入面都有MSG
但係相同份量嘅番茄同味精相比,番茄入面嘅MSG一定冇味精咁多,所以兩者如可以直接相提並論
我嘅意思係,相同份量嘅番茄同味精相比,番茄入面嘅MSG一定冇味精咁多

至於敏感呢樣,樓上可能有人提出過,但係唔係我講架
https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/questions-and-answers-monosodium-glutamate-msg
睇番呢個網,而家科學界對味精嘅副作用係未有定論
咁你不如話呢條片係日本大外宣幫MSG 平反
味精本身唔係海草提煉出嚟嘅天然嘢咩?
豉油本身已經係大把天然味精
好食過老母煮的就有味精
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞