其實點分到d野食有冇落味精

349 回覆
364 Like 13 Dislike
味精點會冇咸味
你食雞粉feel唔到?
假膠常識都真係比一般人差
正常黎講就唔係好分到
但如果味精太重手我個嘴會痺
白痴,你真係唔識架喎
味精係咩都唔知喺度鳩up
雞粉有味精唔等於雞粉就係味精呀天材
口乾係feel到口入面冇水份
鞋你老.. 咁正字係咩
公仔麵包粉
味精對每個人都是安全的,包括嬰兒和懷孕婦女,沒有例外。針對嬰兒的研究 顯示,他們對味精的代謝方式與成人相同。事實上,人體哺乳中的谷胺酸鹽含 量是牛奶的6到9倍。嬰兒出生後即可攝取谷胺酸鹽,他們天生就喜歡這種味道。

呢個世界上真係有人會對味精敏感?
谷胺酸鹽是一種天然存在的胺基酸,牛乳、紅肉、魚肉及許多蔬菜 的。 所有蛋白質中都存在這種物質。

谷胺酸鹽是以澱粉、糖、甜菜根或甘蔗的糖漿為主要原料並利用醱酵方法所產 生,與製作醋、醬油或優格(優酪乳)使用的醱酵過程類似。

味精中的谷胺酸鹽在化學上與食物或人體中的谷胺酸鹽並無差異,它們是完全 相同的。
食完有味精個人會好頸渴 飲極水都解唔到 好唔舒服 出街食野好難避 唯有食少啲汁同湯
唔撚同 對味精敏感既人飲極水都解唔到
心理作用
你唔食日本野 唔食菇 唔食海鮮?
根本就係天然野
只係落完鹽又落咪精
食得太多鈉先辛苦

煮果班落輕手d就解決到
我自己覺得冇落味精明顯淡啲
但同樣食落口係舒服啲,自然啲
冇嗰種特登做個味出嚟嘅感覺

食個啲唔會有食msg既反應
上網查下chinese restaurant syndrome
的確有一部人對msg 有反應
你哋大部分人對msg 無感 唔會明啲對味精敏感既人既口乾口渴既感覺
味精症候群(MSG symptom complex)是偽科學。支持者聲稱這是一系列症狀,包括頭疼、臉部或其它部位潮紅、流汗和口部和臉部感到壓力。更嚴重的症狀則包括喉嚨腫脹、胸口疼痛、心悸和呼吸急促。一般個案的患者能夠康復,不會受重大傷害。在吃下含有豐富味精的食物前,只要服用正常含量的維他命B6,就可以避免此症候群。

由於美國人最初是因為吃中國菜引起這些病徵,所以一度將這些病徵稱為中國餐館症候群(Chinese restaurant syndrome)。

在1968年,媒體報導數起在美國的中國餐廳食物引發過敏反應的事件,有些人直指味精就是這些症狀的原因,包括頭痛或臉紅等,而相信自己有這些反應的人被認為是對味精過敏,但這其實是誤解。聲譽卓著的醫療研究機構進行的研究無法證明食用味精與負面健康影響之間有確定的關聯性。
問吓廚房有冇落囉
幫佢重整句子:

「通常反味精都係用冇味嚟表示冇味精
但明顯唔係冇味精等於冇甜味或冇味

通常反味精都係冇味表示冇味精
但明顯唔係冇甜味或冇味等於冇味精
兒登仔咁撚愛味精 支那滿鳩足兒登仔
幾十年前傳媒報導好多文獻話味精有害,我地都覺得再老一輩嘅廢廢老唔識嘢食咁多味精。

今傳媒學術界又轉風向,輪到後生批評我地廢老唔識嘢。

連登仔凖備好老咗俾下一代批鬥未?
我睇咗好耐終於明

佢係想講d反味精嘅人 通常都覺得嘢食冇味就等於冇落味精
但佢覺得冇落味精嘅嘢食唔等於冇味

應該係想話冇落味精嘅嘢食都可以好好味
「幾十年前傳媒報導好多文獻話味精有害」,所謂既文獻係指邊份?我查返資料睇都係報市民自認為既結論,並唔係所謂經過實驗而得出既結論

你個username真係好啱你
你食完蕃茄飲完牛奶會口乾?
關番茄同奶咩事
利申:唔飲奶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞