傅柯讀書組 (1)

244 回覆
71 Like 2 Dislike
喺壞時代下,當「智能燈柱」、「安心出行」、「健康碼」、「人面識別」、「篤灰熱線」成為政權壓制人民嘅手段我哋仿佛進入咗傅柯所形容嘅「圓形監獄」嘅時代(雖然傅柯並唔認為佢嘅作品可以為後世帶來任何啟示,今非昔比)。而權力亦都跨越咗我哋以往所理解嘅司法行政立法嘅權力,而延伸至「規訓權力」,亦即係透過制定規範,令到人民馴服,自願地配合政權譬如喺香港人人都已經習慣咗出街帶口罩,講嘢之前先自我審查(並唔係反對大家咁樣做,只係一種權力分析)。而嗰啲唔肯戴口罩嘅,就會成為傅柯口中唔入流嘅「鄙民」為政權鎮壓提供咗合法性,正如當初疫症爆發時唔少人(不論黃藍)都希望政府捉晒啲唔戴口罩嘅人。當然,傅柯並唔認為人民會一面倒被壓制,而會有反抗嘅一面(即係好出名嘅「那裡有權力,那裡有反抗」)。譬如有人會自製啲布口罩,抗衡一定要用符合醫學標準level3嘅口罩。又或者係透過唔同嘅隱喻去表達對政權嘅不滿。

以上只係傅柯嘅冰山一角,都係想拋磚引玉,簡介吓傅柯
而開呢個post都好感謝喺另一個post遇到一位知音嘅巴打,可以一齊閱讀傅柯,順便想睇吓有冇其他同路人加入

嚟緊揀咗呢本書做入門導論,最主要係因為可以從一個大啲嘅picture入面了解到傅柯想處理嘅議題,呢本書可以上網搵得到,而嗰位巴打建議一星期一個章節所以今個星期會係introduction先

頭盔:樓主咩都唔識,開post只係想一齊交流圍爐,聚集志同道合嘅人,講錯嘅話屌得細力啲
目錄

呢集哲學有偈傾都好正,講咗三個時代(考古學、系譜學、倫理學)嘅傅柯
https://www.youtube.com/watch?v=1YrLGNquR1o
支持
G持
不過你肯定係連登可以傾到2?

放低條片,呢個系列嘅YouTube片都幾有趣,大家得閒可以睇多幾條
https://www.youtube.com/watch?v=BBJTeNTZtGU
Lm先睇片
lm 學野
Lm
啱啱睇完,8分鐘講咗唔少Foucault嘅生平同作品
最大感觸就係現代懲罰真係仁慈同隱蔽好多,拉人鎖入監獄,似乎無直接暴力鎮壓咁大反抗聲音(雖然可能有人話只係因為無力感)
如果你有興趣係你原PO個段你不如直接睇Discipline and Punish
揮手留名!
(1) 哪來的自信

Btw 未睇過傳柯
個人少少嘅筆記:
1)考古學:透過挖掘另類歷史,打破一啲理所當然嘅框架,旨在為無聲者發聲。譬如:今時今日嘅瘋癲多數係一個負面、有病要矯正嘅形容,但喺以前就代表一種神秘嘅能力,係啲有錢人先會有時間亂諗嘢。
2)系譜學:一樣嘢嘅誕生,係由好多個嘅歷史源頭,偶然產生而成。譬如:現代監獄制度嘅誕生,其中一個就係參照以前修道院嚴格嘅時間表,即係幾點起身、祈禱、食飯,然後設定出監犯嘅日常。同時,監獄重視紀律嘅精神係源自普魯士陸軍軍隊精神。最後就係因為資本主義嘅興起,因為人係勞動力,所以就要諗點樣喺監獄入面繼續榨乾榨淨,叫佢哋做嘢
3)倫理學:揭露權力同知識如何建立規範,塑造出人嘅道德標準,然後指出另一種嘅世界觀。旨在鬆動我哋既有嘅概念,令我哋可以包容唔同嘅他者,同時留意其他嘅可能性。譬如:基督教嘅引入確立咗「人放縱慾望係一種罪」。另一方面,古希獵文化同羅馬文化入面就覺得「慾望係一件好事多於壞事,因為可以構成幸福同快樂」。所以就會出現反同性戀同男竉兩種截然不同嘅文化
Hi bro
大家睇完都可以分享吓你嘅筆記/質疑
想聽傅柯點探討性
Lm
可唔可以分享吓點解好奇「性」
lm
// 英國華威大學地理系教授Stuart Elden,同時是英語世界有名的福柯研究學者,正進行一個深具野心的福柯思想史重塑計劃,如今剛剛出版第三本《早期福柯》(The Early Foucault),是針對福柯研究較少討論的50年代福柯思想發展。這次很有幸能越洋向他請教當代研究福柯的情况,看看我們今天如何繼續從福柯凌厲的思想中找到新的啟發。//

因為所有人嘅存在都離不開性,
所以了解性就等同了解人
呢篇正
正正就講咗上面將Foucault 分成三個時期嘅壞處
lm學嘢
話說我之前見人推薦Todd May嘅The Philosophy of Foucault
樓主有興趣/需要入門書參考的話 可以留意下
多謝你
Stuart Elden嗰三本好似都幾吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞