有冇人仲記得十年前套「天與地」?

803 回覆
953 Like 35 Dislike
呢幕當年睇好震撼 香港電視史上未見過有人咁拍
三年一代溝喎
最精彩係平行時空佢地都唔係一帆風順
ronnie金融風暴蝕到大屋搬細屋,拍定手先中沙士,黑仔求婚前夕俾人飛
唔同選擇一樣會有唔同嘅問題
呢點做得好細心
唔係家明,你睇返最尾個兩集,泉叔同佢打賭絕食72小時,如果泉叔贏咗鼓佬就要做返個好人
街霸式拆車
係阿 但起碼佢記得翻之後想即刻自首
但佢無得再見阿yan 而阿yan又等於佢生命嘅全部 好sad
好浮誇
天與地再舊啲係套日本電影,關於戰國時代武田信玄上杉謙信嘅川中島之戰, 呢套再耐啲應該無咩人知

靜係記得tvb神劇多
lm
佢而家都走咗上去奶人仔
但好正
台車呢段好作狀,懶係男人的浪漫咁

最正係結局,阿蛇叫家明從帳幕出黎,至到阿蛇嗌馬子妮番轉頭,神級
講咁耐,原來自己都有推家明去雪山
後生版黑仔發展唔錯,而家進軍埋導演界
我都覺得yan先係令家明去雪山呢個展開好神
yan一直怪三個好朋友殺死家明
其實yan最自責自己先係推家明去雪山嘅人
佢最想改變嘅都係當年回頭呢個moment
就算唔同佢講貢獻呢啲高級追求, 講返賺錢, 當年佢成功引到班年輕人追佢嘅劇, 又有個網絡平台喺手引到年輕人上去重溫
年輕觀眾、網上串流、唔只係依據收視發展, 唔係十年後依家嘅影視圈發展緊嘅方向? 點解行出第一步嘅佢哋今日唔係領導緊個市場, 而係被市場放棄緊?
因為行咗第一步之後佢哋都仲係覺得固步自封安逸先叫好, 放棄咗發展落去, 走去行返舊路, 到佢哋見到市場嘅轉向想再起步嗰時, 其他領導者已經發展得咁好, 大家仲使乜屈就自己睇佢哋啲垃圾? 佢哋又點追上人哋行咗幾年嘅路?
就算冇say no 2 tvb行動, 以咁樣嘅市場發展計劃, 大台一樣會好似今日咁末落, 執柒咗佢喇.jpg
劇係佢演嘅
但劇本唔係佢寫嘅, 對白唔係佢度嘅, 呢個發展不意外

對呢個劇情冇信念仲可以演得令人睇到咁投入, 咁證明佢真係一個「演員」, 無關真心, 最緊要氹到人落㗳
冇記錯個陣係反國教
嗰陣笑到識背 我睇這個show wowww 五光十色
我今日去CDwarehouse 買唔到DVD 呀
重諗住買黎珍藏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞