有冇人仲記得十年前套「天與地」?

803 回覆
953 Like 35 Dislike
呢刻tvb拍撚到天與地呢種劇咩
羅釣滿醉駕雪藏到冇咗件事
弱智兒童無乜好講
心戰
同天與地一樣,都係戚其義同周旭明班劇組做嘅

佢哋喺TVB係好特別嘅存在
固定導演班底、固定配樂

當套套TVB膠劇用緊罐頭音樂嗰陣
佢哋嘅新劇就一定有新嘅BGM
仲要好鬼好聽,例如天與地第5集掟完紙飛機姣蛇喊醒嗰幕
金枝慾孽最出名一定係啦姨姨,姨姨~
飛女正傳有一段配樂係扮豪門爭產嗰類浮誇,玩膠味好重

雖然都會用返舊(天與地第1集海豚嗰首係,天涯俠醫、大唐雙龍傳都有)/舊嘅再編曲(天與地有D配樂似珠光寶氣用過,但有少少唔同)

可惜佢兩個返咗大陸之後衰咗,戚其義返咗嚟香港仲去埋ATV拍劇,套劇仲要唔係周旭明寫嘅
林保怡死果陣 隻狗望住佢果幕
家明代表作係愛回家
但好似佢都冇得拍喇
好鍾意呢套劇幾年前翻睇過,好多幕都睇到喊
同無間道一樣,無間地獄係最可怕

你覺得自己罪孽可以有個了結,人生先可以繼續向前

但無間地獄嘅可怕就係你無辦法解脫,你要活喺罪疚入面,無辦法面對自己,無辦法理直氣壯咁做人,就連愛人都帶罪惡感。

正常有道德感嘅人係無辦法開心咁落下去,你只會係個活死人,咁樣嘅報應比任何報應都嚟得可怕。
啱啱睇返少少
啲伏筆位真係好正
有幕講鼓佬同老婆食豆腐花要搞爛嚟食
老婆再同阿yan食先發現係鼓佬學阿yan
但絕對無師奶劇式大踢爆/解釋來龍去脈/recap前情提要
就係咁樣簡簡單單記得嘅觀景就會記得
無論係香港定係世界任何一個地方,政治世界就係污糟邋遢嘅世界,從政手段就只有卑鄙、奸詐,除咗呢樣,就只有更卑鄙、更奸詐。大家如果想得到公義嘅話,我可以話比大家聽,一個公義嘅人,絕對,亦冇可能幫你哋達到目的。你哋唔好再自己呃自己,你哋只可以靠一啲自私嘅人,當嗰啲自私嘅人得到佢得到嘅嘢,佢滿足咗之後,佢先會企出嚟為你哋爭取你哋所想。呢個世界就係咁醜惡,我哋要面對現實,我哋先至可以行我哋嘅路。大家企出嚟睇吓我哋嘅世界,呢個就係我哋嘅世界,呢個就係我哋嘅選擇。

中洒
有人話拍門boom boom 聲隱喻64槍聲
證明編劇睇人睇得好透
其中一幕講同名聽眾葉梓恩寫咗封信同葉梓恩講自己喺1992年嘅故事,後來聽眾葉梓恩仲殺咗自己老公,帶動咗葉梓恩嘅對三子食家明嘅睇法同感情嘅轉變

背景音樂仲係「遙望」結他solo

//
葉梓恩小姐

我一直都有聽你嘅節目
可能係因為你同我個名一模一樣
所以我對你有一份親切感

我係一個今年已經50歲嘅釋囚
呢一個係我1992年嘅故事

我係呢一年發現我老公有第二個女人
仲理直氣壯同我話
我忍唔到就爛
我真係生不如死
諗住同個仔一齊燒炭自殺
結果就只有我自己一個人俾人救返死唔去

可能你會以為
我寫呢一封信俾你
係想同你講我依家好後悔
但係事實上我冇
唔係我老公對我唔住
唔係佢違背當初對我嘅承諾
唔係佢再唔重視我同我個仔嘅話
我呢一世人根本唔會知道咩叫仇恨咩叫報復

雖然我已經坐完監
但係我每一日都仲係咁諗
死嘅根本唔應該係我同我個仔
而應該係嗰個拋妻棄子嘅男人

我真係好唔甘心
但咁又點呀
路 仍然要行落去
去到邊都冇得避

我諗葉梓恩小姐你嘅運氣唔會差得過我

祝生活愉快

葉梓恩上
//
dead already today
酒店摺飛機
呢幕都好正
好合理地埋個尾
帶到yan過渡到放低到
一拳超人!!
boyz reborn?
cls 原來已經十年

依套應該係我最後一套會晚晚追cctvb睇既劇
咁快就10年,年少多好
如果

最後ending自己覺醒因為自己一個決定成班既結局唔同哂

佢地偏偏揀左bad end
唔知點解成套野我覺得最慘係陳豪

最尾鄭子誠問陳豪點解林保怡同德斌都冇好下場

但陳豪你可以咁好彩咩事都冇

陳豪反問佢既對白, 佢既下場先係最撚慘,因為身邊所有朋友都冇哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞