有冇人仲記得十年前套「天與地」?

803 回覆
953 Like 35 Dislike
金燕玲炒車嗰度 飛出車假到pk
之後有套心戰都幾好睇 tvb少有要用腦嘅劇
個陣d人當做另一套天與地咁睇
又係戚其義做監製
戚sir幾套都好正
天與地
心戰
4 in love
未分黃藍嗰陣係最好睇
The city is dying 真係講得好中
黎姿做on9角色好理所當然
無邵美琪果種咁大個人都仲咁on99既感覺
樓主pin
有一幕又好腰心腰肺
黃德彬因為失憶
唔知點解佢黑仔同鼓佬點解會變晒同反晒面
大家友誼不再 因為佢地對唔住良心
面對唔到昔日嘅朋友
劇情去到有一嘢黑仔忍唔住想爆個真相出嚟
想屌鳩黃德彬等佢唔好咁天真
鼓佬即係出口阻止

佢地一路都守住件咁殘酷嘅事係心入面
仲要比佢贏咗那誰
依年同你是你本身的傳奇輸最歌後
我無再睇過咤叱
如果,命運能選擇
呢個真係唔記得 嗰陣行晒全港九新界咁濟
終於意識到自己真係做錯 但真係已經返唔到轉頭
果年我都撐你是你本身的傳奇,但女神都係一首好歌
輸少少都接受到
我嗰陣問啲學生 唱完「如果....」會諗起咩歌
會係呢首
唔係講木紋 即刻覺得有代溝
創世紀仲好睇
一開始黑仔想守秘密 鼓佬想講
中段黑仔覺得係時候想面對想講 鼓佬唔俾
其實成套戲最黑暗係咪鼓佬, 佢比黑仔更黑暗?

有冇巴打可以解釋下..
其實係
黑仔係因為想麻木自己 而令自己無情感唔在乎任何人甚至當所有人係工具
鼓佬本身心底裏係仆剩黎 只係諗住做個好人自己呃自己扮好人過世
黑仔最有情感 而想令自己無情感
鼓佬本身仆街 所以想令人唔好覺得佢仆街
係 鼓佬係真賤
所以個對比好正
同埋黃德斌成套劇好似最善良最nice
但當初係佢第一個落手殺家明 仲要知佢未完全死透
個時鼓佬同黑仔仲傾緊殺唔殺

其實諗返人物性格,Ronnie可能就係因為太善良,唔想大家攬炒,又唔想兩個朋友繼續嘈,就決定自己落手,等自己做醜人/承受個罪孽,所以佢落手其實係好合理
我最後一套睇既都係有黃德斌同邵美琪
刀下留人
成條感情線都拍得淡淡然
但又好深刻
其實我覺得果下未必係反抗,可能係「橫掂我都死,不如犧牲我救你地」
不過真係可以好多解讀,亦係依套劇勁嘅地方
太耐真係唔記得了
我印象係ronnie已病到神智不清
所以先第一個落手
好難再睇到呢類型嘅劇
應該唔會再有劇集主題曲上到叱吒
考下大家

有冇人記得陳豪揸嗰部瑪莎拉蒂
嗰部車係咩色
想知有冇人cut咗啲bgm出來
連登仔悲歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞