有冇人仲記得十年前套「天與地」?

803 回覆
953 Like 35 Dislike
大家最深刻係邊一幕?
3個男主角係酒吧出面抬起架車? 坐係後樓梯寫歌詞
大結局夾BAND?
婚禮紙飛機?
一套經典
最深刻係首歌上叱咤

This city is dying
前一刻大家都打定低講到明要做低對方咁濟
下一刻大家係樓梯嘔 回想舊作 終於寫到啲詞 然後做返最真實既佢哋
然後大家戲裏佢哋戲外既我哋都知 天一光 我哋都會打回原形 繼續唔妥大家
無線真係好少好少出到一套有深度既劇集
天與地最屈機既地方係每個演員都有發揮既機會
甚至冇再分主角配角, 大家各司其職
唔計鼓佬果幾個

高LING, 張國強 (大結局最口琴果幕..)
金燕玲, 陳芷菁 (大結局攬住個小朋友爆喊...) 劉丹等等
全部都好多發揮機會... 呢套劇真係好難得
今朝突然間諗 如果劇情歌曲全部都無變 但變返張家輝做
呢首歌攞獎上叱吒個陣會係點既畫面
以為睇緊金像獎
黃德斌都係?前排轉左viutv拍劇仲覺得幾好玩
now already died
林保怡都係?佢都係viu拍
其實有好多講中哂...
有冇巴打知道大結局前, 有幕3個主角係樓梯到寫歌詞, 地點係邊
家明嘅味道
張國強吹口琴
阿Yan叫後生阿Yan唔好走,之後cut去平行時空結局
男人老狗第一次睇劇喊到豬頭咁
老母喺側邊睇唔明,完全唔知我做乜喊
其實套劇係難得out of tvb套路
幾ok
最緊要係幾條線拍得好有條有理唔會亂七八糟
亦好真實 唔係個啲花呢綠代入唔到既鳩野
劉丹食煙個下 陳芷菁決定返老公身邊 然後發現老公偷食再到唔踢爆私下搵個女仔 決定做返老婆本分 金燕玲女強人一開波一路唔妥陳豪到後黎有病想做下小女人同林保怡 全部都好自然好寫實 簡單既bgm 已經令人有感覺 用得啱位
朱慧敏高冷造型但又死心塌地於陳豪 甚至真係肯為佢賣身換資料
應該係近十五年少主角配角都真係用心做既角色既電視劇
尤其是陳豪 好明顯佢堅係俾心機做 林保怡唔使 好撚好戲個個 余詩曼又係 對住老豆一個樣 對住同事一個樣 最初唔想見返黑仔到和好到知道真相再到原諒
「佢哋一個都無少到 同原來既一樣」
大結局平行時空嗰場
睇到我喊晒
https://www.youtube.com/watch?v=bdWPtgUZZX4&ab_channel=MutigerStire

冇諗過林若寧寫歌詞寫到咁到肉

自己比較鐘意呢兩段
年少多好 頑劣多好 不甘安於封建制度裡
迷信上街真理會達到
旗幟高舉 群眾聲討 不惜犧牲一切去上訴
權貴的想法太俗套
只可惜生活是一堆挫折 只可惜生命是必須妥協

年少多好 貧困多好 一蚊積蓄足以快樂到
廉價結他抒發我暴躁
財富得到 年歲不保 捐輸不必講究有回報
人世間總會有異數
只可惜生活是一聲發洩 只可惜生命是一聲抱歉 怕追到

完全講哂生活係香港係困境
簡單兩句歌詞亦到寫哂長大既痛苦

如果中六畢業睇呢套劇, 即係第一屆DSE
感受會更深
今日都就30歲了...
好想知拍攝地點
記得當年好似係佢 一離開無綫跟住唔知咩事返一返去電視城 一離開就揸架林寶返去
Dead
This city is dying you know
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞