有冇人仲記得十年前套「天與地」?

803 回覆
953 Like 35 Dislike
呢套野真係要經歷下唔同人生階段
先明佢背後意思
我之前睇都係咁想睇班友點食人
點知又冇呢d畫面
《天與地》首播時透過香港電視廣播有限公司旗下的網絡電視平台MyTV,與高清翡翠台同步直播,而播映後亦提供7日觀賞時間供觀眾重溫。然而《天與地》成功製造話題,亦吸引一群年輕觀眾,無綫電視遂於2012年1月1日電視播出大結局後,史無前例地「徇眾要求」,在MyTV提供「全劇足本重溫」,限期亦由以往1星期,破天荒延長至30天(1個月)[146]。在2013年1月重播期間,MyTV亦再度提供網上重溫,觀賞期恢復為1星期,令《天與地》成為首部在MyTV三度提供重溫的劇集。

from wiki

大台揀錯target發展, 淨係識用收視打飛機, 所以今日先變成咁
我哋點解要去妥協呀
Yan聽到依句即刻撲去揾情夫
情夫以為自己仲有機
但其實touch到阿yan,係因為家明講過同一句嘢
神劇
當年晚晚追
再翻煲
迷信做生不如做熟, 追求安穩
係咁多年嚟我最鐘意嘅香港電視劇

三個人出事後唔同生活反映64後香港人三種政治取態

穿插flashback, 食人, 樂隊音樂 , 平衡時空
仲有好多20-40歲先明白嘅浪漫同唏噓

配合埋個班底係可一不可再
中到
又係你條撚屌
唔算係冇曬理智
佢當刻好清楚家明未死 仲捉住佢隻手反抗左下
Ronnie有猶豫過 但最後都落左手
所以想帶出個反差真係好神
成套劇冇一個係真好人
心戰都好正
我記得播到中段已經禁咗, 嗰時微博班大陸仔想討論家明嗰part要當食譜咁寫先得
係,電台直播室嗰段,睇翻啲對白就會明
都係會死
但死左就可以更直接講佢哋三個既互鬥
如果唔係 金燕玲一直係度既話佢哋唔會玩到後期翻面到咁
好睇嘅野 C9就唔識睇
個陣市場係C9
宜家拍咩都冇人睇囉
張國強係咩角色唔記得咗
我好記得鼓佬有一句
你知唔知點解我鐘意打鼓
因為打鼓既人從來都控制哂成個節奏

果一刻就知佢係真偽善
一直講唔為名為利
全部都假
根本陳豪可以carry好多唔同角色
佢做黑仔個氣質完全同得得地兩個人黎
型撚到 但可惜tvb最鍾意幫演員定型
之後陳豪做勁多低b角色
原來家明都四十……..
仲記得做大結局之前已經有流出我down左落黎睇
但已經搵唔返係邊隻drive到
成個大陸嘅宮鬥劇潮都係食周旭明口水尾,但又拍唔出個寓意
所以寫實
播果時得幾歲,淨係對首主題曲好有印象
上年重loop 一次,終於明白點解叫神劇
TVB極少有嘅政治題材,應該係史上最後一套
家明依家愛回家好似已經係演員高峰
神劇。。重睇左幾次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞