有冇人仲記得十年前套「天與地」?

803 回覆
953 Like 35 Dislike
我都記得呢段對話
因為我第一次睇同番睇都係覺得陳豪個報應最輕
不過佢個種係心靈上既煎熬
黃盲左同坐監但最後有家人陪佢
陳孤身一人 仲要最愛既yan遠離佢
講真上面搵你都係貪你以前啲陣腳打得穩
你而家為左please上面而顧此失彼犧牲自己作品質素同特式咪本末倒置左囉屌我都諗到嘅野啲人做幾廿年點解諗唔到嫁
咁唔紅我都記唔起啦講真
九點幾先播, 又講食人又講叛逆青年, 入局都比較慢同有深度, c9冇睇開頭, 播到一半再追又唔明, 唔多唔少都有啲影響嘅
當年要睇重溫亦都冇依家咁方便, 依家就算播到一半先hit, 第二日坐車篤幾下電話都追得返啲劇情可以加入追劇

不過換個角度都可能當年得唔到好成績先有咁多人凳套劇唔抵, 先keep到神劇個招牌
教束先係Viutv神劇但無乜人提
係 鼓佬係真賤
所以個對比好正
同埋黃德斌成套劇好似最善良最nice
但當初係佢第一個落手殺家明 仲要知佢未完全死透
個時鼓佬同黑仔仲傾緊殺唔殺
後生版選角邊個最好? 羅鈞滿? 一樣濕濕鳩鳩
如果金燕玲冇車禍會點
黃忍笑忍到
佢嘅心唔放過自己, 已經係一個好大嘅報應, 仲要阿Yan, 只係行屍走肉算人生咩
boring 8
寫劇本真係好用心
林保怡個角色為左救贖自己又入工會, 放棄同老婆段感情
仲要盡到唔食肉
典型千禧後一零前既無綫
家明最好其次羅鈞滿
其餘嗰啲求鳩其
呢幕都好深刻
頭段林保怡見到肉就想嘔
但後段佢食到食人魔咁食扒

嗰下反差好深刻
垃圾劇更加唔得, 係台嘅問題, 拍乜都衰㗎喇
成班後生版都唔識做戲
全部讀對白咁
但ronnie個陣已經燒壞腦冇晒理智
佢記返起個陣都有承認自己係仆街
鼓佬係完全合理化自己食人呢件事
呢part 亦係我其中一段最鐘意

相比起平時拍開d 膠劇, 陳豪呢套好有heart
除咗啲假鬍鬚同假紋身
如果張家輝做番黃德斌個位就神
仲有就係黃貫中做老左家明
戚其義
最後一套睇cctvb嘅劇
10年過去, 5個後生版都紅唔起
蔣家旻好彩到有得拍電影做女一, 但依然繼續做二打六
羅鈞滿消失左
家明都係冇代表作, 但都40歲
梁証嘉 (RONNIE) 講出黎都冇人知係邊個
楊潮凱算好少少. 但都係半紅不黑
仲有和諧論
議員選舉情節
全部中晒
但係鼓佬黑仔佢哋都唔知家明係冇死,佢以為自己食咗條屍姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞