穩穩陣陣趨勢投機(4)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
關愛巴而家係咪仲係上落市
個波幅已經去到25200-26000

uptrend

唔緊要 so far市場仲係理性 成交仲係低
成交開始高就要開始走

當港交所都要升既時候 就可以開始小心

yes, 港交所correlated to volume

agger

港交所升=成交高?有冇咩指標\點睇成交過高?

成交金額

個股成交金額我知,但成個大市嘅總成交金額手機版有冇得睇?
同埋唔知去到幾多先算危險

etnet大大隻印左主板成交額

至於幾多先算危險我都唔熟
認真 留意下隻358

週線圖頭肩頂喎
發覺國指隊穿左個短期down trend
應唔應該加注好呢

加啦 呢水目標穿15年股災高位 要大時代

why咁肯定?

你睇返十年圖 如果今次大升週期上破唔到32000 係技術上就係大熊市
日本指數當年就係上破唔到 到以家都係低位遊走

我就係怕係大熊市。。。not sure

但我feel到可能性比較低。睇好多

唔緊要 so far市場仲係理性 成交仲係低
成交開始高就要開始走

當港交所都要升既時候 就可以開始小心

yes, 港交所correlated to volume

agger

港交所升=成交高?有冇咩指標\點睇成交過高?

成交金額

個股成交金額我知,但成個大市嘅總成交金額手機版有冇得睇?
同埋唔知去到幾多先算危險

成交高 388 業績先有改善 股價先有得升
一齊係有關連 15年 388 幾日内升100蚊
大市成交連續3日2000 億 李小加宣佈大成交為新常態
3個月後 港股股災一日跌1500 點
認真 留意下隻358

週線圖頭肩頂喎

我係基本面撚 圖係次要 我入股前係做左大量research有數據back up我唔係高追派 係撈底派
何況你講既頭肩頸頸線都未穿 點會成立
講開又講 我地應該會見證融創 萬達 樂視呢3間公司玩高級財技 香港人埋單
基本面撚揮揮手
推隻撈底股358 下半年應該最少有20% 升幅

你咩位買?
呢隻野唔係長期要中國政府補貼咩?

我12 蚊買入 你地留意下新聞 3月開始 全球銅業開始大罷工 供應少左20萬噸缺口 銅價升到痴左 你睇返358首季增長成140% 半年結打個和都80%

仲有 留意下最近車股銷量大增 仲有雄安新經濟地域發展 同美國基建開始 對銅需求又增加

銅係屬於周期股 經濟底部反彈時增幅可以超癲 而江西銅屬同行中pb最低既一隻而且係5年新低 即係代表每股價值最高

而pe屬40高多倍係利好顯示
因周期股向下盈利下跌急速會令股價跟唔上而形成高pe 所以唔同一般股玩法 高pe入市 低pe出市

不過對我黎講資源股好難炒
點解唔直接買期銅?

期銅反應快過銅股 以家先追銅價肉食唔大
何況做股票同期風險都係兩回事 唔可以一概而論
講開又講 我地應該會見證融創 萬達 樂視呢3間公司玩高級財技 香港人埋單

萬達係大陸瘋狂開無人行既商場
呢方場真係同樂視夾到岩岩好

鬼城大陸好多
過三四年就會開始有人用
睇返原來2007已經重拾升勢

鬼城大陸好多
過三四年就會開始有人用

根本王健林就知房地產有泡準備要爆
屌你老本行 玩左咁耐 以家同我講玩軟實力
仲要借埋錢比融創買自己資產
融創成個on9 咁 食晒d垃圾 仲要連續食樂視加萬達

唔好比我估中 跟住融創會炒起過千億市值
然後上藍籌入指數成份股 拎香港市民d mpf接貨 然後扔股票cap水最後美國加息縮表資泡爆煲

千其咪撚比我估中
國指

2628圖點畫
國指

2628圖點畫

想問top channel 🙏
基本面撚揮揮手

你咩位買?

我12 蚊買入 你地留意下新聞 3月開始 全球銅業開始大罷工 供應少左20萬噸缺口 銅價升到痴左 你睇返358首季增長成140% 半年結打個和都80%

仲有 留意下最近車股銷量大增 仲有雄安新經濟地域發展 同美國基建開始 對銅需求又增加

銅係屬於周期股 經濟底部反彈時增幅可以超癲 而江西銅屬同行中pb最低既一隻而且係5年新低 即係代表每股價值最高

因周期股向下盈利下跌急速會令股價跟唔上而形成高pe 所以唔同一般股玩法 高pe入市 低pe出市

點解唔直接買期銅?

同意 銅同鋁會係下半年發威
所以早前都係呢個post推過2600 自己都係3.7買左

358 我都留意緊 基本分析認同既 但技術面我等緊買入訊號
buy 200×2000@20

認真 留意下隻358

週線圖頭肩頂喎

唔似

details
新手10.5入左2333, 個勢好似頹頹地
基本面撚揮揮手

你咩位買?

點解唔直接買期銅?

因為成日形住支那管理好垃圾。。
國指

2628圖點畫

新手10.5入左2333, 個勢好似頹頹地

gun

1手

gun

1手

gun

1手

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞