樓下話我爆水喉,要我賠錢

227 回覆
290 Like 26 Dislike
都唔明有乜好嘈

保險 公證行

等佢地做野

你識就唔洗問啦

不論係你爆定人地整爆你

公證行有結論架啦

根本唔洗討論
如果樓上串柒柒,樓下搵人搞尻佢咪自己受返。
搞有好多種方法嘅
如果個人本身唔多仇家,其實好易查到。
對付無賴就用無賴方法
搞得你就唔會留手尾
認真答你,屋企樓上滲水唔賠過完食環佢上完庭罰完錢,而家釘緊佢契,我就唔等錢洗的但你都唔洗賣樓,大家鬥長命
係叫樓下搵,樓主有咩理由去搵公證行證明自己有錯,樓下要樓主整嘢同賠錢應該係由樓下證明樓主有錯
樓下搵左水記檢查左 係樓主屋企 藏地供水喉漏
出左維修通知信。
邊到講?
搵樓主個名 開追故mode
樓下係搵左管理處檢查 水記係出信話我浪費食水 唔整就有機會截水
家居保包責任賠償
你都痴線既,緊係你請個公正行,叫佢寫係樓下裝修打爆你條喉喇

俾樓下請,實寫你入住以黎都無換過喉,無盡保養責任。
照咁樣講似入左你數要你負責?

我啱啱做新業主留名學野
樓主都覆左,thx
我梗廚改左開放式,用電池爐,上網睇左都一定唔合法,如果咁樣家居保係唔係基本上失左效,當時無諗咁多
樓下閂水喉呀 琴 晚夜
問左先,反正唔問都係你比錢賠
你啱,我去問下其他保險公司先,我依家份家居保跟按揭銀行買,廢事到時check 9我
人地搵既公證行一陣話係你搞到人漏水你又會唔gur,起碼係你親自搵既你會相信D啦係咪啊?

budget預$8000去鑑定
你租定買?租既話封信射去業主度 單野唔關你事
買既話搵番份樓契
睇下份樓契上面有冇

A.「接受實質狀況」依隻中文字
B. 「Latent Defect」依隻英文字

有A.有B.既睇下發展商包唔包Latent Defect既維修責任
包到幾時

未到期既可以射去發展商度,叫佢搵人整

有A.冇B.既話你仆街了 要食晒佢
冇A.冇B.既話可以嘗試射俾發展商 同佢拗 如果你係新建成起計2年內先搬入去住既話

「屌你我買樓預你手工好架wo, 依家你個單位條喉出事,全世界叫我揹飛,你唔係想走數下話?」
唔賠咪搵律師,我又唔覺得佢證明到你知道漏水,又有意唔整個水喉
唔係叫入咗你數,水記係檢查左,佢單位內部喉管有漏水所以先出信叫佢維修
你打開門做生意 有客搵你幫手
你有心幫你客仔多啲 定幫對家多啲?
樓上滲水點搞
https://lih.kg/2847295
你叫樓下搵左實質證據證明係你爆水喉引起啦
唔比隔離左右再樓上問題?當你水喉整好佢都無晒證據證明
結論:賠佢老母,就算佢有晒公證行report,交番比保險公司處理,一個崩都咪比樓下
串d反屈佢裝修震爛左你條喉叫佢賠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞