樓下話我爆水喉,要我賠錢

227 回覆
290 Like 26 Dislike
唔洗理,叫佢交廿幾萬比律師出信
冇人會賠
我早排都係咁,樓下都不了了之
之前都無漏 佢裝修完就漏

如果係震爆左,咁就當你唔好彩,不過賠乜鳩,你盡自己責任先,賠果啲叫佢去小額錢債搞
定係 有明顯嘅 滲水痕 由天花開始 滲到落幅牆 再滲到落人地地下?
係食環角色上緊係唔洗你幫樓下整啦
因為唔關佢事
到到樓下告你個時就可以囉食環份報告去告
基本上你九成輸
佢搵公證行搵到係你出問題嘅話你仲多手尾跟,拿拿臨自己搵咗公證行最好搵埋管理處做檢查,如果漏水原因唔出在你,咪由得樓下自己搞,你要保障自己呀
樓主好白痴
咁多嗲 ,拿林搵公證行上黎睇
叫佢賠返比你 佢裝修完 你d喉就漏水
正解
絕大多數真係樓上有問題
但樓主現階段乜9都唔認都可以
夠賴皮就得
咁就要再睇樓下有冇採取咩動作
有啲業主唔想煩嘅會自認黑仔
有啲真係唔忿氣嘅就會搵公證行同小額錢債
樓主最正路應該聯絡保險報定案先
保險會教點做
對方要求賠幾錢?如果5000樓下私了算啦
整好左先揾公證行
一陣真係你問題你唔止要比整水喉個筆錢
唔洗理啦,收到法庭信真係告你先算。
你上到庭基本上輸硬
你爆水喉係已經有好足夠嘅證據
但無任何證據證明到樓下打爆你條喉
試吓諗辦法同樓下傾傾
你講真話佢會發脾氣架
樓主賴皮正契弟
十成你自己條喉有野平時唔覺
人地咁啱裝修郁一郁就發現到
正常幾千蚊或者你搵師傅幫佢執就完事
如果佢追你幾皮野咁就要小心同報保險
其實呢d野好小事
你拖落去如果真係條喉出事到時越嚟越大鍋你重驚
俾錢搵公正行check
Check完唔關你事就出回信同佢索償 拎番公正行既費用
想賺錢既就mark 行政費/時間成本上去
驚賺唔到就直接請AL陪公正行check claim佢你損失既AL(換番錢計)

佢唔理你就直接入稟民事索償
話搵公正行嘅
我都諗唔到公正行可以點寫到唔關樓主事
呢單唔係地台滲水
無得點樣寫
上面咁多真心膠話搵公正行,你quote嗰位巴打睇穿你籠嘢係查實想賴皮,你又真係認
唔洗聽佢老點
唔好改任何喉管位置

佢漏水既話就搵師傅checkcheck係咪你起因,係就執執佢順便保障埋自己
咁又唔係
樓主都願意賠幾千
我都試過類似情況
不過我係樓下
本身想叫樓上賠幾千
但樓上本身願意但後尾反口叫我搵公正行
最後嫌煩不了了之
我都唔知係佢戇鳩仔
定係認真教佢嘅人係戇鳩仔
賠幾千就係樓主講嘅,可以唔信
但佢不斷搵下三流招數呢就大家可以觀察到嘅

有幾難明
同人地渣架林寶出街你hi花佢架車一樣
係架 係貴架 買保險囉 一係租樓囉
正宗香港人
我就見到好多仆街想反咬樓下一口
唔係冇可能,但真係極低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞