樓下話我爆水喉,要我賠錢

227 回覆
290 Like 26 Dislike
大把啦
得管理處黎過
水既嗰封信 係咪 維修通知書(如果你唔整就截你水?)
定係 Advisory Letter 建議你維修水喉?
點會行底,識唔識嫁
有得選擇緊係行牆身天花啦
水電都係咁話
供水喉正常行底,燈喉先係鋪天花….
講明先,搵公證行即係要比錢
樓下見你唔理佢
有機會上小額錢債等官判
講真佢做到裝修,之後你爆喉?
會唔會有咁岩,一定係佢地師傅打炮(即係拆野)鳩打
整爆你屋企條喉

你千奇唔好整住,整左就佢地就賴返你轉頭
有咩事等公正行搞哂先做
同埋我係你,就報左俾管理處知先
話樓下整爆你條喉,之後寫返封信俾樓下
保留追究權利
啲人好賤架,見你少少理虧後退就步步進逼要脅你賠八萬十萬
八萬十萬夠用黎再全屋裝修啦!你諗下合唔理合囉
你做開咩嫁
來水閘制緊係做高位啦,方便開關維修
你個制係頂,d 喉又做咩走去底行
同埋水喉一般唔建議藏暗,滲水就麻煩,你行得底姐係藏暗啦你行天花可以藏係假天花上面
全爆 應該唔包爆天花
一般天花 都係 剷底 再油油就ok
最多係 開新坑 裝燈
好少鑽爆樓上水喉
鑽爆樓上水喉好撚難既事黎
如果家家户户好似你咁醒目 水喉藏天花,
香港就唔會有咁多滲水case
關咩事,水電行頂不嬲係常識
香港多滲水case 主要係關個防水事來水喉滲水既情況少之有少
你應該要youtube 睇下啲裝修片
睇下啲會幫到你
我點都熟過你
成間屋我自己統籌
相關知識我都俱備
小弟一年正常都睇幾十單滲水case 都有幾年經驗
對於一般香港樓宇供水系統 都有一定知識,可以同大家分享。

我唔係話 水喉行天花 唔可行
只係 較 行地喉少,走天花 一般會 配假天花 明喉
成本較高 。始外,開坑藏天花 更為少見
師兄應該好少做舊樓 大部分舊樓水管原裝起樓暗藏地底 係公屋同d 近年起既新樓先鐘意行天花板
同埋其實爆水喉係非常非常非常非常常見既事
你見識少啫
你淨係做自己間屋?
正常邏輯,一般用水點都係近地面,
水喉走地嘅用料 會比走天花 用少啲料,變相平啲
用少左喉料,joint口少左,漏水機會又會少啲。

正常用家唔想care水喉 行天花定地底,只會care價錢 美觀,所以普遍屋企裝修水喉都係行地底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞