樓下話我爆水喉,要我賠錢

227 回覆
290 Like 26 Dislike
早幾日收到管理處信話我屋企淡水喉滲水落樓下,好啦咁咪即刻搵人整囉當我唔著,但今日無啦啦收到樓下塞左信箱既一封業主寫既信,內容係話佢岩岩12月尾裝修完,1月頭就發現我屋企滲水落樓下,而家叫我賠錢賠佢d裝修費

但我思疑根本就係佢d裝修師傅裝修個陣整爆我d喉管搞到漏水,唔係有乜理由無啦啦會漏水姐時間上邊有咁岩

各位巴打有無經驗?點部署好
搵公正行
先通知自己家居保險公司。之後先找公證行。
但佢要我賠錢唔係應該佢搵公證行?家居保險都唔知包唔包
管理處搵你又好樓下走上嚟又好,叫佢有問題搵左食環署先,如果驗完真係你問題咪整囉
我整緊啦而家 但佢要求我賠埋佢既裝修,但我懷疑係佢裝修時隊爆我d喉迫我賠
打比保險公司,佢會教你架喇
利申:試過
叫佢證明
佢叫你賠就賠架咩
佢叫你比埋條女佢砌又做呀
搵公正行 保險公司啦
我係你停埋整果到
等有結果先
唔好豪比佢
發現果刻唔叫你去睇,唔報管理處,唔搵公正行,彩佢都有味
香港人咪咁軟弱
D水迫到上黎,我都唔整唔得,唔係我彩佢都有味
本身諗住自己整自己咪算囉,而家佢要我賠埋佢裝修,仲要佢起信到認埋岩岩裝修完準備入伙,我覺得唔係好對路,邊有咁岩時間一裝修完就漏水
佢有報管理處,但管理處廢到唔到渠務出聲都唔話我聽,到通知我時都即刻搵人黎整了
企硬唔整,佢咪搵食環/公正行囉。真係食環叫你整先整啦。起碼搞一年半載,你估下你急定佢急?佢都要用間屋,不論住/出租,自然會自己執架啦。
佢叫你賠裝修錢係幾多先?
如果十萬八萬彩佢都On9啦
但如果要你賠三兩千油返個天花
或者賠埋啲吊櫃我覺得都合理
下面如果特登整爆你條水喉其實難
無圖,又唔係現場好難判定
千數搞得掂我或者都廢事煩
我覺得佢唔係特登既 但可能裝修佬整爆左佢都唔知 我先懷疑係佢裝修期間整爆
其實正常好難整爆
因為通常做廁所水喉或者廚房水喉
都會𠝹好淺坑藏喉
所以相對地係下面鑽上黎要鑽好深先到樓上水喉
我估係樓主你啲水喉都開始老化
下面鑽多幾鑽,震鬆左啲水喉梳結漏水
同佢傾下淨係賠油天花或者吊櫃就ok
其他一律唔會賠,係咁多
佢唔裝修都無事一裝就爆
告返佢轉頭都仲得
似係佢整到你條喉漏
12尾裝修完
1月發現漏
理論上佢要有份專家報告proof係你問題
試晒水 搵到水源 (唔係佢講比你聽嗰到漏)
你先要彩佢

都係嗰句搵保險公司啦
就算到最後要你比
都應該claim得到
*prove
點解水喉會行咁底
比人打得爆
Thanksssss值得參考,整我就點都會整自己先,但要賠佢我就唔係幾舒服,始終我覺得責任未必起曬我到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞