樓下話我爆水喉,要我賠錢

227 回覆
290 Like 26 Dislike
係佢一早滲水滲咗2年都唔搞
上手業主試過水唔關我哋事
而家想屈9我
建議樓主搞清楚 邊度漏
究竟係 供水喉漏 定 去水喉漏
漏水位係屋內 定 屋外 定 公家位 先

唔同情況 搵嘅部門 同做法都唔同
樓主條喉爆咗係事實嚟,佢都話影響埋自己間屋
管業都搵到佢係源頭,只不過佢懷疑樓下屈鳩佢姐
如果樓下搵管業同公證行做哂紀錄有哂報告比佢,賠償條氣會順啲咁
唔好柒啦on9仔 我日日對住依d官司呀傻鳩
如果附近有ductroom樓主實一早講左啦,
擺撚到明樓主行牆身地下d暗喉爆左啦
明知都仲去搵食環奶張nuisance等自己奶屎上身?
到時樓主保險唔受你係咪幫佢上庭比晒訴費利息呀?
真係唔知邊個ON9
如果係樓主樓上滲到樓下
而家樓下已經叫樓主賠
簡單講樓主唔比,就已經預左有呢D官司
我都廢事同你嘈你鐘意啦

以下就同樓主講既
滲水,唔一定係喉,可能係地台,亦都可能係其他野
我上面講得出顏色水呢個流程就知我經歷過
我當時就係第1次食環搵唔到個問題,結果要搵第3方再做多次
你要解決問題就點都搵食環佢搞,跟佢指示,就算你要賠,要點裝修都起碼有個方向
當你整完喉,結果樓下仲滲,你到時分分鍾要再整過
佢話要賠錢俾佢新裝修d天花同櫃
你搞清楚邊度漏水未?
你維修整左咩?
人哋個廳天花有滲水,即係你屋企廳藏地供水喉滲?
岩呀,要管理公司證明左係淡水先,食環 水務 公證行都得
同管理公司對話要有紀錄,email最好,佢地最叻口講口賠,有咩事cc去佢地總公司
好似呢d情況 如果保險入到來見到梗廚改做開放式 會唔會唔賠,話結構改左?
一兩千蚊你都慳
到時話你滲水整爛佢啲傢俬電器
屈你幾皮野唔好喊
睇有冇入則 犯例
冇人話開放式廚房一定犯法
無入則
樓下搵左管理公司睇到佢間屋天花漏水出埋信俾我地 (驗左係淡水 同天花相對濕度99.9咁) 水務又出左信話我地咁會浪費食水 我地都即刻搵左人黎整緊 我整返我地爆個到無問題啊 反正我地唔整都影響到自己

但佢自己求9其寫封信要我賠佢既裝修我覺得好似俾佢撳住砌 佢仲要話佢半個月前先裝修完,1月就話漏 我覺得關佢事姐
無明火 咪得
櫃? 浴室櫃唔防水架咩
搵左裝修師傅上黎 佢話同我駁返條喉出去唔經屋企就無事喎
佢要求既賠償唔只千數因為佢新裝修咁話喎
佢鑽穿的話,你自己整既時候已經可以攞到證據

如果只係隔牆震爆你本身老化既喉
你都難啲走得甩
裝修師傅話
係唔係仲滲佢負責先?如果係,咁又唔驅既
我個CASE,食環都玩左2轉測試先查到個問題係邊到
之後我先跟佢指示去搵人裝修
咁你維修個陣 有無睇過個漏水位?
你話人裝修鑽穿你條喉 咁有冇影相?
條喉 鑽爛 定 霉爛 無得呃人,條屍仲係咪度?

如果唔係鑽穿 而係霉爛,你就有責任賠,
賠幾多,一係私了,一係公正行報價 計埋折扣
你D喉係你果層,唔知你入牆定點,但你D喉唔會行地板去,借問點隊穿?
即係 條屍係仲係你地下,
好簡單,睇你有幾多成信心係佢整爛你條喉,
如果你有信心佢整爛你條喉,
你就爆開個地板 拎條喉出黎 同佢對質,贏左 佢要賠返錢你還原屋企地板。
食環 即係 滲水辦
係唔會處理 供水喉管問題
水記出信俾你 之前 正常會約你做啲滲水測試
你無理由唔知?
咁你樓下點樣滲水法?除左外牆,都好難唔關你事。唔駛下下起晒鋼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞