(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡17 買眼鏡防比人水做傻仔

971 回覆
9 Like 34 Dislike
請問平光鐘防藍光邊個牌子最好?
Asahi係咪都幾好呀?
可以試Zeiss
Asahi 垃圾黎 不過雙非夠平
嗰coating一笪笪 衰過阿波羅

想主力防電子產品藍光 可以試coating防藍光 但鏡片會黃 同睇野反光勁 影相睇落會奇怪
Zeiss dvb效果算較好

仲有隻鏡片物料防藍光 依隻吸太陽藍光多啲 屏幕藍光唔夠上面隻勁 但鏡片無咁黃 亦無反光 東海lutina 同Zeiss blueguard較好
好詳盡 thanks ching
唔好意思,想問一問雙非係咩意思呀?
咁一般如有自己有眼鏡框,淨係配無度數嘅防藍光平光鏡,東海lutina 同埋zeiss blueguard係幾錢咗右架
平光鏡都蔡司
有錢人forum
雙非球面鏡 深散光近視先有用
平光鏡就單非1.6算啦

餐牌你可以搵下舊post
一般Zeiss 都有7折
東海有5至6折

貴過就唔抵 記得問清楚 兩個牌子都有卡 小心比人呃

Btw 平光鏡其實無必要咁貴 普通白鏡咪算囉 有平買平
點解唔用
日本代購有冇咩推介?
Buy and ship?
400-500近視
想問下hoya鏡可唔可以加全視線
要夠輕身 但又唔好太幼身 係咪得titanium選擇
去邊到配抵玩啲
之前見到呢間鋪話配埋鏡片先有折
最憎個d驗眼佬都冇又要做鏡片既鋪
無得勉強㗎喎,保持有禮貌,正常對答就ok喇,佢班sales好多係弱既,但講野都禮貌
大家點睇white screen既框? 想試下
請問有冇邊間良心黃店有蔡司鏡配?
大把

荃灣 旺角 屯門 都有
有邊間日本代購介紹?
呢十年買過嘅眼鏡,左邊三副想掉又唔捨得

Moscot係第一副接觸嘅手工眼鏡,當時喺銅鑼灣VC樓上舖買,第一次買咁貴嘅眼鏡,本身見貴諗住走,但見sales好有禮貌咁講解,所以買左,之後一買就帶左五年左右。

之後轉左eyevan粗框果副,又係VC買。

帶左九個月左右去日本買左第一副thom browne ,日本買真係平好多,鏡片就返新黑買。

隔一年又去日本又買左第二副thom browne 。

副eyevan幼框就19年喺新黑買,冇帶過咁滯。

第三副thom browne 喺新黑買,冇得去日本冇辦法

日本買會平幾多?
Tb-906 62,000yen 2017年
Tb-011 唔記得,但印象當年喺香港VC問好似要6000幾
鏡片去新 黑店買就錯哂啦
咁同香港一次過配埋鏡差幾百蚊
又唔係真係平好多⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞