(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡17 買眼鏡防比人水做傻仔

971 回覆
9 Like 34 Dislike
唔好係唔係屌咗先,你最開頭討論嘅係咪要65折。首先,你試下去各大鏡行網上面睇下你揾唔搵倒你要嘅所謂官方價。你想睇官方價,就一定要去門口貼咗特許經銷商嘅眼鏡舖先有得睇。呢班舖一般唔會平好多比你,甚至一蚊都唔平比你。
好多友入眼鏡舖問價只係問牌子,以為一個Hoya就代表一切,即係你買部三叔電話,1千蚊又有,1皮嘢又有,你狗衝只係問乜乜牌鏡片幾錢,唔撚鬼你果個做完張單都比人屌。

見你咁撚激,買呢啲咁浮動價嘅嘢都係比人劈到出晒血嗰隻,醒你兩招喇。
首先你去的買貴價嘅眼鏡舖睇下先,了解下一隻牌子頂級鏡種有幾多嘢先,順便睇埋個價錢,然後再走去啲細舖買,問多幾間唔好怕醜(零售市場依家老尖旺角係重災區,返而你有機會執到平嘢)
早幾個post未有人貼左官方零售價
成張建議零售價又唔係鋪頭定
間鋪頭唔超公價理論上都唔係奸商啦
咁例飛有折可能每個行業都唔同
例如Sony電話都例牌要85折先係細鋪價
咁眼鏡可能慣左做7折6折咁

咁呢個係商家自己決定啫

佢要割肉餵鷹三折都得嫁

賣正價就唔係食水深
最多話佢好撚大胆 覺得自己叻到唔洗折啫

反而唔標價海鮮價我就好撚憎

但我改邪歸正了

不問價撐新黑

冇標價既新黑萬歲
條友真係好撚煩,
我都係唔再追post啦,
希望將來有問題要問嘅會有人肯對症下藥答到而唔係日撚日新黑。
點解啊

有咩要買未去新黑
鏡片係蔡司
巴打去開邊間買?
透灰點睇
你皮膚黃戴上面會變變左做紫紫地 睇個人感覺
不過呢隻夠深可能冇事
我買celluloid 同no.5 size 44
得日本有 所以我都係同日本眼鏡舖訂
44 好細巴打都帶到
44都得
戴到 要較到好開 因為我眼窄
菅田將輝都係44姐
點睇得出
賣埋廣告
6000蚊副眼鏡,你係咪on9㗎

有冇d類似既款推介下 matsuda 太貴唔捨得買 budget大約1000-2000左右
新黑洗6000元正常

Anyway

Budget 小啲未去zoff egg個d

點解要話人on9
新配左兩個星期毫比老母整花左鏡片
雖然hoya 1.67唔係貴, 但唔想洗D冤枉錢
想問問有冇得配返一邊
拎翻舖頭睇吓佢哋有咩方法幫到你仲好啦
點會唔做生意

好聲好氣隨時再平啲
可能拎去鋪幫你抹得走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞