(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡17 買眼鏡防比人水做傻仔

971 回覆
9 Like 34 Dislike
https://lih.kg/2762580 上一個post

買手造眼鏡懶人包

1推介新黑睇款(淨睇款 唔好比錢)—》
2試好抄model->同sales 講 (麻煩哂/唔該你先)—〉
3日本代購—》
4收到眼鏡去4折鏡片店配眼鏡
奇文共賞
https://tw.yahoo.com/games/戀愛系香港嘅眼鏡究竟有幾神-要二千蚊一副-075411410.html

男人同女人從來都係兩種生物,尤其講到買嘢,男人好多時講實用性、要性價比高;女人呢就通常睇個人喜好。近日有網民就開Post話唔明香港人點解咁貴嘅眼鏡嘅有人買。因為香港呢幾年開咗大量文青眼鏡店,部分以「手工眼鏡」作招徠,單單鏡框已經要過千,加上各種加錢位例如防UV鏡等,一副非名牌嘅眼鏡索價要成2千銀,無疑係最呃錢嘅隨身物品咁話。
不過有男網友就分享個人經歷,話女朋友就係想買一副呢啲好睇唔用嘅眼鏡,男友同佢痛陳利害之後,叫佢唔好買咁貴;但就被女友鬧,仲嘈交收場。女友主要話佢「無品味」、「唔識潮流」之類,但男友就堅持呢啲眼鏡根本唔值呢個價錢。有唔少網民就話女人手袋一樣係唔值咁貴,但都起碼有Design、質地有咁上下,但眼鏡來來去去都係用類似物料、鏡片,人哋日本只係賣最貴一千幾百;香港就要Double價錢,見到女友咁衝去畀人搵笨,又確實幾勞氣。最後要講嘅係,究竟咩叫「手工眼鏡」?真係諗唔透呀!
漏咗
5.做唔到4折嘅就叫佢回水
再上網唱佢黑店
日本代購
買手造眼鏡懶人包

1推介新黑睇款(淨睇款 唔好比錢)—》
2試好抄model->同sales 講 (麻煩哂/唔該你先)—〉
3日本代購—》
4收到眼鏡去4折鏡片店配眼鏡
5做唔到4折嘅就叫佢回水 再上網唱佢黑店
想問返上個po配左zeiss clearview位巴打,落埋blueguard 外觀望落去偏藍勁唔勁 ?
藍光唔係偏黃咩
想問大家如果想買10 eyevan (celluloid款) 香港邊間舖頭最好?因為有得claim保險所以唔想上日本代購買再返嚟香港配鏡
上目起九龍城幫襯過
Kevin 唔錯
係貴
上目10eyevan好似得金屬款
係咩原諒小弟無知
celluloid 版好似得日本先會買到,黎到香港係acetate
10eyevan acetate嘅話邊間有得賣請問?
問下上目啦

唯一紅褲仔出身又有牌又有heart

我就唔信個d一日工都無打做老闆個d
大家交流下啫

我又唔係專業
日本代購
想問邊度配鏡片比較平
同問。
想配Hoya鏡
正路都有65折
有冇人戴緊chrome hearts? 會唔會好重?
黎緊新年想整返副,諗緊佢定dita
Dita 連陳克勤都戴
信心保證
佢戴邊個model
United
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞