[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (121)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
雖然唔係講依到 不過有時有d人連試都未試過就走去質疑或者反駁個d先難頂
有啲人連質疑或者反駁都唔敢,只係夠膽偷偷留下負評
你越介意啲戇鳩咪越輕奮, 認埋你id改埋名都照mon住你負評你攞, 同呢啲人仲想討論啲咩
最近買咗EE Odin,想問巴打們有咩升級線聽人聲係更適合?
唔該
budget$10000
好depends 你想要點嘅人聲
有啲人鐘意銅線底暖啲包圍感重啲嘅人聲
有啲人鐘意銀線底清啲線條感多啲嘅人聲
鹹魚白菜各有所愛
講到尾買咁貴一條線都係ching你自己耳聽為真
唔等吓?
岩岩買就換線, 到底你係睇岩左隻iem邊一點先買
聽之前巴打講入左 fw1800
今日晏晝送到手開心試緊 同無線真係兩個世界黎
可以分享下聽感嗎?
眾神之父
push
最初我無線 jabra 75t 後來換左 final ze3000 其實都覺得係 upgrade 左好多咁就身痕想試下最高品質咪試下有線..因為覺得無線應該有部份 costs 係投放左落無線 technology 上而唔係音質...加上無線係傳輸上有 limitations? 有錯請更正

講 fw1800 我唔係 pro 所以唔識好 pro 咁形容
但係我覺得佢對比之前我有嘅...而家感覺 d 聲好開揚同立體..係有對比情況下以前 d 聲好似係搭埋一齊咁..bass 對我黎講係夠..人聲溫和冇刺耳感覺..不過我都係試左冇耐又未煲過 (亦唔識點煲) 諗住照平時咁聽就算希望之後會再聽到多 d 野

另外感覺係我唔會係街用佢..係街好似始終隔音爭 d..行路又有條線撩住
恭喜入到心頭好
煲機嗰方面平時聽歌就煲到, 唔使刻意地播歌煲佢
各位Ching 有冇啲dap 好介紹?
最好$8000內+可以聽串流
有3.5, 4.4
我而家用緊嘅耳機係u6t, hs1697ti
恭喜晒
行住街聽就一定會冇咁隔音
但更重要我覺得係要條線冇乜聽診效應
如果唔係仲衰過車聲
毒完巴打先講,其實用隻3k iem 同隻千頭TWS 比係好難輸
當然亦都可以講你將FW1800同差唔多錢既TWS比,FW1800應該都唔會輸
畢竟FW1800係對得住個價同好聽

返轉頭講,如果只係想知TWS好聽定有線好,你可以用ze3000 同返差唔多錢既有線final 比,咁就公平d。
不過呢度涉及你可唔可以將音色同質素分開比較,如果分唔開,咁個比較就唔準
立體感、開揚,呢D都係部分同質素有關;人聲溫、bass大聲d都係音色上分別。音色上分別就係個人喜好,只有你決定邊個你鐘意d;質素相關就不論你鐘意與否都可以客觀講大左定細左

藍牙一般都用有損壓縮,理論上冇有線咁好聽
特例係LDAC 聽CD 品質16 bit 44.1kHz, 可以用無損壓縮,咁就理論上同有線差唔多。當然要電話同TWS 都support LDAC

有部份 costs 係投放左落無線 technology 上而唔係音質

呢個係yes and no
就咁TWS,走鬼檔幾十蚊有交易,所以無線技術本身其實好平
做TWS難度係點可以係音質同formfactor 上平衡
Final 介紹ze3000都講到個難處
https://snext-final.com/zh_tw/products/detail/ZE3000
本身要係iem 咁細個formfactor 上做好個聲學都唔易,仲要將d電子野賽埋入個殼,出黎個size又唔可以太大,限制太多。
所以成品好多時都太多妥協,好難真係做得好聽

所以你又想要有線個優勢,又想要無線方便,咁就可以買d藍牙接收品插有線iem, e.g. earstudio ES100 MK2
或者用無線耳掛
多謝..解釋好詳盡
學到野
Pw orpheus 加價5萬7

$57800
好撚癲
究竟5萬7買條線升級感大d定買過隻耳機升級感大d
貧窮真係限制我想像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞