好灰心,想完全放棄畫畫

1001 回覆
1066 Like 29 Dislike
最後一格錢不安啲肌肉好型
得第四期?有沒 1 2 3?
我睇緊比較舊派, 偏Realistic的一部分參考書:

Human Figure
Andrew loomis: Drawing The Heads & hands
Andrew loomis: Figure Drawing from all its worth.
Anatomy for sulptors

學上色的話, 上網search D人話必定要睇的color theory bible:
Interaction of color by josef albers.

個人偏向係"先難後易", 先學最複雜的Realistic style, 到轉畫Manga style果陣就會易好多, 我個人理解係將Realistic style的details 作一定減少, 再調整某些輪廓比例=Manga style.

小弟拋個磚, 希望有巴絲都分享一下學畫畫參考的書list
小雷世一
個留言唔係覆緊你
咪畫得幾好?
用筆再勾一次線就成畫
上次比你既意見有無試
袁生, 想畫到呢D肌肉, 首要先學Realistic styles 的human anatomy.

熟哂hands, foot, torso的musclar 分布結構之後先畫到的.

我未上過正式art college, 聽D朋友分享佢哋art college學human figure,頭一個月測驗就係human anatomy
電繪的話, Youtube都有好多speed painting:
https://youtu.be/6ptyXyECJ9Q

佢冇show的第一步先係最緊要: 有能力sketch出一開始右手邊果幅draft, 果幅draft係要有練過一定的基本功先畫到出來

理論上firealpaca可以到做同clip studio paint差唔多的嘢. Clip studio paint要錢, Fireaplaca免費.
ching 你係咪三餐食開屎?
真心建議樓主重新練返life drawing先
咁樣會易啲學到點樣畫啱嘅pose 同埋四肢比例
同埋樓主可以試下攞一本簿(咩簿都得)
周街望到咩嘢係覺得靚嘅都可以畫落去
咁樣應該可以練到多啲比例嘅嘢(例如景物同埋物件)

同埋樓主好似用紙畫好睇過用電繪畫
有冇考慮過用紙畫完再scan返上電腦上色

Btw 樓主加油
屌袁生原來交到貨既
好感動
仲衰過以前D畫室, 貼係櫥窗到既小學生龍珠畫作
袁生係用針筆唔係電繪做, 相信上色亦唔係用電繪上色. 如果係咁, 問題應該係運用針筆同上色, 仲有光影效果問題?

對唔係電繪, 用針筆呢D傳統繪圖方法唔熟, 幫唔到佢.

仲有我都list佐幾本書可以俾佢參考一下, Andrew loomis係N個human figure drawing methods 中的其中一個. 仲有好多系統, 不過大部分個proportion都唔會有大分別. 由細路仔5-6頭身到成人7.5-8頭身, 骨架大的接近9頭身, Realistic human proportion大約係咁. 成年肩寬大約1.5(女性)到最盡2.5(骨架大男性)頭左右.
北極熊支持你 唔好再哂電哂紙 環保啲積下陰得好
好小回呢啲post
但真係忍唔倒
只能夠講樓主係個黐X線
當年高登真係精英雲集
咪撚再畫畫啦

畫撚咗10幾年都係咁閪
重畫果幅彩圖唔簡單架,最保守估計都要成粒鐘(睇youtube speed painting就知道要用用幾多時間去整呢幅彩圖),重畫果位巴/絲真係好有愛同時間。
屌你
你鐘意一樣野

可以10年都冇進步過

而家睇你舊時作品同而家作品

你都講唔到個分別啦
落地獄喇猿牲
你真係覺得漫畫係你最擅長既野?
你做人都唔掂
自殺啦撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞