好灰心,想完全放棄畫畫

1001 回覆
1066 Like 29 Dislike
用國語教?點比錢?
袁生都唔鍾意畫野學咩畫,係都似鍾意圈稿啦...但係肥良個類係好清楚知道自己想要乜,個故要做乜,分鏡都清清楚楚,只係真係完全畫唔到
等咗呢句十年 但支持你堅持
用過好多名唔記得了
粉俠傳同格劍邊套比較好睇?
放心
會畫埋手頭上果三套連載先收山
讀art搵唔到食係大人嘅偏見
恭喜你終於覺醒
袁生,希望你睇一睇我講嘅野
我對你就毫無敵意,因為高登時代大把人柒過你好笑過你,唔覺得需要對你有敵意,最多咪一笑置之

講返正題,其實你經常令我諗起一個人,就係《一拳超人》嘅原作者one,當我第一次睇到個原作者嘅畫功時,仲震撼過睇你啲畫,然後我就諗:點解你同佢個發展會差咁遠?

我嘅睇法係,首先日本創作環境同香港唔同,喺香港你想出名一定要畫功好兼有特色,要短期內吸引到人嘅目光,因為香港人又速食又挑剔又忙碌,同時又冇乜人會願意贊助啲前景不明嘅漫畫家,所以如果one係香港人,佢開個blog日日畫最終只會畫到拎綜援,佢放上高登一樣會畀人屌到仆街,呢個就係香港

但係

掉翻轉講,如果袁生你係日本出世,你自問又有冇本事做到one咁嘅地步?我諗你自己都心中有數 所以問題唔單單出在香港環境上,你嘅創作能力都好關事,其實香港有好多畫功一流嘅同人畫家,但偏偏佢哋寫故事能力不足,所以冇辦法上到位,最多只能做個兼職插畫師,畫畫賺嘅錢仲少過譚仔阿姐咁你諗下,連大師級高手都要乞食,相比之下你既冇作畫能力、又冇寫故事能力,要點樣喺香港呢個創作地獄生存呢?

我寫咁多野唔係為咗潑你冷水,只係覺得做人要知道自己成功同失敗嘅原因,總好過不明不白咁浪費大半生都唔知發生緊咩事,既然你都話自己不再年青,夢又已經追過了,點解唔索性放下執著,畀自己一個新生呢?

近年已經越來越少電繪
大佬一拳原著套哲理起碼unicorn級數啦,玩
呢個正
大家見到未 佢係度厄view ja
唯一會正皮嘅袁生post
劉備好好打個post爆咗1001
畫呢幅圖果陣病緊
食住藥畫
靚過樓豬
畫漫畫已經係me最擅長嘅嘢 <--- 非常好!!
世界上無野係學唔識做唔掂架,學1樣新野只需20小時,練習10000小時 或5-7年可以係專家

專注 + 重覆

漫畫好有用,除左一般公仔書娛樂,仲可以幫人插畫, 做廣告. 你肯拿起枝筆去畫係表示你份人行動力好勁啦, 行動力高嘅人再加埋專業進修 同埋 專注重覆, 你可以玩到好大呀~~~~
我好似十零歲就睇袁生po自己d畫
家下都就黎三字頭,點解畫功可以完全冇進步
躝啦 我8歲既表弟都畫得好過你
而家死都冇乜所謂
袁生加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞