[本地足球] 2021/22 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (38)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
旅歐最怕係坐多過踢
寧願佢中超長期有波踢先係正道
點都好
一定要有得落場先掂
洗唔洗加監?
CLS「ACOO x 許賢 – 香港足球重塑企劃」觀後感
黑仔講波

首先感謝 ACOO 及許賢開拍呢個系列嘅節目,身體力行咁支持、推廣本地足球,而且每集都涵蓋咗足球發展之中唔同嘅持份者,令觀眾能夠從唔同角度認識本地足球。
https://football.fanpiece.com/blacksontalkball/ACOO-x-許賢-香港足球重塑企劃-觀後感-c1415643.html
梁諾恆去年效力另一支中甲球會梅州客家,以出色的表現協助梅州取得衝超組第5名的成績。這個好表現令他獲得浙江隊的青睞,以打破香港球員轉會費紀錄轉至浙江隊。4月份中甲正式開鑼,首戰他即以正選上陣,整個賽季除了中段因受傷缺席3場,梁諾恆幾乎每一場都全勤。全季上陣超過30場,並取得1球入球,是隊中的絕對主力,在季尾更在某些比賽被委以隊長一職。他以穩定的表現,來證明香港球員有足夠實力,在強者林立的中國球壇佔據一席之地,絕對是香港之光。

在12月22日,中甲聯賽踢完最後一場,浙江隊排在聯賽榜第三的位置,有機會透過附加賽帶領球隊升上中超。至於其餘幾位在內地發展的港將今季亦不有俗的表現:今季加盟梅州客家的勞烈斯也獲重用,上陣次數達到32場,上陣分鐘更是全隊之冠最多,成功幫球隊升班;同樣在今年由傑志轉會至南通支雲的李毅凱,雖然在整個球季都是以後備身份上陣居多,但也累積了不少上陣時數,及為球隊貢獻了一個入球,最終球隊以第5名完成球季;而連續第四個球季在中國發展的羅素,今季繼續為江西北大門(前稱江西聯盛)效力,雖然球隊成績平平,但他也成功站穩球隊主力的位置,全季上陣30場,更被委以隊長的重任;另一位在中超廣州城(前稱廣州富力)效力的陳俊樂,雖然受制於傷患及中超賽期不穩,但這名港隊中場在2021年仍有一定的正選上陣機會,在中場位置助攻助守,是球隊的主力球員之一。
From: 足球周刊
https://footballweekly.hk/global/【2021回顧】港將北漂-梁諾恆升價十倍/

又助攻

「飲到」啦
原來基藍馬啲中文咁叻

From: HKFootball Analysis
香港球證起碼唔會未夠鐘就吹完場雞
以後唔反啦
有做分析丫
但個場都唔係自己
點可能裝咁大個screen
師兄選舉主任定國安?
無垃圾波消息好悶
17號抽亞冠
https://www.youtube.com/watch?v=yedmccY6px8

體壹本地足球話題|退路。前路

今季港超聯以業餘隊港會及香港U23頂替退賽的愉園及天水圍飛馬,勉強湊夠8隊角逐,但不少當打職業球員無奈轉行,退出職業足球員之列。《體壹》訪問其中三位無法落班的前港隊球員,曾至孝、方栢倫及羅振庭,他們為生活改任「步兵」、瑜珈導師及足球教練。

方栢倫(28歲) 現職:外賣員
20/21球季效力球會:天水圍飛馬
現效力球會:和富大埔(甲組)

羅振庭(25歲) 現職:瑜珈導師
20/21球季效力球會:天水圍飛馬
現效力球會:佳聯元朗(甲組)

曾至孝(31歲) 現職:足球教練
20/21球季效力球會:愉園
現效力球會:荃灣(丙組)
https://www.instagram.com/p/CYqeZxNPcFK/

AFC宣佈因應武漢肺炎變種病毒及世界盃賽期關係,今屆亞冠盃比賽日子再次有變動,部份比賽將於明年舉行,至於亞協盃則維持不變。

亞冠西亞區:
分組賽 - 2022年4月7-27日 (雙循環賽會制)
16強 - 2023年2月3-4日 (一場過賽會制)
8強 - 2023年2月7日 (一場過賽會制)
4強 - 2023年2月10日 (一場過賽會制)

亞冠東亞區:
分組賽 - 2022年4月15日-5月1日 (雙循環賽會制)

16強 - 2022年8月18-19日 (一場過賽會制)
8強 - 2022年8月22日 (一場過賽會制)
4強 - 2022年8月25日 (一場過賽會制)

亞冠總決賽:
首回合 - 2023年2月19日 (西亞代表主場)
次回合 - 2023年2月26日 (東亞代表主場)

*各成員國即將可以入標申辦比賽

資料來源:
https://bit.ly/3HZhkyp
冇班落,欠薪呢啲新聞真係好啱呢班人做
傑志快申請
成員國喎
香港畀唔畀呀
申請到嘅話afc是咪犯咗國安法
皇軍去要馬來西亞拉人
毒果條片都幾垃圾 同搵個中學生諗嘅角度都冇咩分別 2022仲淨係識用呢啲好撚慘嘅出發點切入 唔係唔得而且仲有一班咩都屌嘅支持你添 但其實咩意義都冇唔留意嘅咪繼續笑踢波嘅傻仔,留意開嘅都唔會加深認識個別(前)球員,講嘅嘢根本個個都知

冇心做就不如摺咗佢唔使拎個牌頭呃鳩人啦
政府個邊都仆街啦
除非大陸都申請
港超聯 復操有望? 擬再行「隔離泡泡」 - 東網

隨着政府早前收緊社交距離措施,港超聯自上周五(7日)起再度停擺兩周,足總周四(13日)與8支港超球會代表進行網上會議,商討有關復操及復賽事宜,足總暫時初步接納「隔離泡泡」形式復操這個方案,但詳情仍有待與政府商討。

據悉多支港超聯球會在會議上,力爭於1月底前以「隔離泡泡」形式復操,並希望政府可以開放賽馬會將軍澳足球訓練中心(FTC)、賽馬會傑志中心、九龍灣運動場、香港仔運動場及香港大球場,予各隊球員操練。不過港會代表卻指由於陣中大部分球員只屬兼職,認為以「隔離泡泡」形式復操或有一定難度。

至於有關比賽安排,足總在會上提議在復操後兩星期復賽,然而有球會代表擔心時間太短,會增加球員受傷風險,暫時雙方仍未取得共識。除此之外受制於往後的頻密賽期,包括「亞冠盃」、亞洲盃外圍賽等國際賽事,足總提出取消今季「菁英盃」,惟多支球隊卻提出反對,希望可以完成餘下賽事。
如果取消菁英盃,邊隊攞冠軍?定乜都唔計?
港會本身都打晒針啦
怕乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞