[本地足球] 2021/22 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (38)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
唔係冇港超隊想要吓話
年輕又高大既中堅 應該幾搶手
好開心球會同我再續約,證明上年努力無白費,雖然無機會喺比賽上陣,但自己都真係盡咗力。
上年8月休季期間,係5場友誼賽內分別入左4球,本來以為可以用表現説服教練,最終未能如願以償。雖然能否上陣唔係我一個人可以決定,但我覺得作為球員唔可以鬆懈,要繼續喺日常訓練努力、保持最佳狀態。要放棄其實好容易,堅持落去先係最困難。我要多謝一直支持我嘅各位,以及事務所 Edo sports嘅同事們,我一定唔會放棄,盡力爭取喺J league 比賽中上陣!
今次續約其實我都考慮左一段時間,因為年紀已經唔細,好多因素要考慮,包括屋企人同女朋友,仲有自己未能親自打理 Hungry Monkeys,感謝佢地一直幫助我同支持我!

因為現家疫情影響,如果返香港之後就有可能返唔到日本,所以之前放假期間都唔敢返香港,留喺日本休息同埋自主訓練。

今年目標就係一定要出場,希望今年由季前訓練開始參與會比上季有更多機會,我一定唔會放棄,繼續向夢想前進。

天道酬勤!

汁:9沖fb
係5場友誼賽內分別入左4球

又令我諗起隊內賽入好多波,扭到杜威瞓低
仲有自己未能親自打理 Hungry Monkeys

正職都放棄埋

天道酬勤!
港超幾時有波踢?
種1噸芋頭勁啲
隊內賽球王
德中混血、台灣長大、負笈美國,一個自6歲後便與香港分別的青年,竟具備入選香港隊的條件。經過多年大學賽場磨練的他,如今正踏入職業足球的新賽道,等待爆發的時機,更希望與香港再續前緣。

3年前香港隊赴蒙古出戰「亞洲足協U23錦標賽」外圍賽的大軍名單中,出現了一個陌生的名字。他是誰?他踢過哪一隊港超?他和香港有甚麼關係?一個個問號湧現在周緣德(Oli)的眼前。「爸爸因工作關係移居香港,我在香港出生和度過童年,直至6歲我們又舉家搬到台灣居住。」擁有德中各半血統的Oli,當時就像這般回答隊友的疑問。

那為甚麼Oli會入選到港隊呢?原來曾於愉景灣成長的他,早已獲發特區護照,即使已在台灣定居多年,Oli媽媽仍一直為他的護照續期。Oli自幼在台北國際FC學法,後來轉投台甲球隊皇家蔚藍,他不但年僅15便取得自己的處子球;更在一次機緣巧合之下,發掘到自己另一個身分,「我的一位教練在上課程時,認識到當時仍是香港青訓總監的Xavi Bravo,他向Xavi告知我有香港Passport,就邀請我來港試腳。」那一趟香港之旅,讓Oli認識到金判坤、郭嘉諾、余小資等時任港隊教練,後來更獲得徵召,為香港出戰過全運會,以及3年前的U23亞錦賽。

高中畢業後,Oli與父母約定讓他嘗試踢一年職業足球,於是他回到父親的家鄉起步,當中征戰過德國第6和第4級聯賽。然而因為際遇和傷患的問題,他還是要回到校園,赴美國一邊升學;一邊踢大學聯賽。「我記得夢想FC曾聯絡過我,但父母想我要先完成學業,我當時不能夠離開;Year 2的時候亦有一間丹麥球會對我有興趣,可是他們還是Said No」他說。

首兩年,周緣德效力卡羅萊納海岸公雞,征戰NCAA D1聯賽,曾奪得過聯盟錦標;第3年開始,他轉投勁旅維珍尼亞騎士,司職中堅的他幾乎踢足每場的每一分鐘。雖然有人會質疑美國大學聯賽的水平,但Oli解釋當地特別強調體力化的踢法,並非所有人都能容易應付:「曾遇過一位對手,是伊巴希馬干拿迪在法國國青隊的室友,今季有位隊友曾被德丙羅斯托克註冊,亦有隊友出身自多蒙特、華倫西亞等歐洲球會的青年軍,他們來到美國都覺得這裏的強度並不低,我相信這能引證NCAA D1的水平。」

剛在去年12月畢業的Oli,現正為自己的足球前途而惆悵。作為外籍球員,幾乎無可能在美職選秀會中被相中,而他本人亦傾向投身職業足球,而婉拒來自台甲的邀請,「我覺得是時候Move on了,只想得到一份職業合同。」適逢港超聯轉會窗重啟,Oli更不諱言希望獲得香港球會的注視:「雖然香港球迷不認識我,但我確實是一位本地球員。我認為香港會是開展職業生涯的理想地。我喜歡香港,亦想再次在那裏居住,這或許會是十分有趣和具挑戰性的機會。」

【周緣德 Oliver Gerbig】
出生日期:1998年12月12日(23歲)
位置:中堅、防守中場
身高:1米88
現效力球隊:維珍尼亞騎士(NCAA D1)
曾效力球隊:台北國際FC青年軍、皇家蔚藍(台甲)、VFR加興(德地區)、台程獅(台甲)、卡羅萊納海岸公雞(NCAA D1)

入選香港隊,代表一個自己於6歲後便離開的地方出賽,Oli坦言當初的確有感矛盾,尤其是隊友大多以廣東話溝通,能操國語和英語的他,只與安永佳、杜國榆等有外國背景的球員較為稔熟,「感覺我們是一夥的,因為大家都是混血兒,但他們與我不同的是,他們都在香港長大,對我來說還是有點格格不入。」

不過Oli表示,每當穿上香港隊戰衣,和一班隊友並肩作戰的時候,「才察覺這是一種榮譽,代表過香港之後,我對自己所擁有的更加感恩。」以前每年暑假由台灣回德國前,他都會特意取道香港,在自己的出生地逗留數天。但如今礙於入境檢疫限制,Oli已有兩年沒有踏足香港,他期望有朝一日可以與香港再續前緣:「可能當我在職業賽事漸漸累積經驗後,會吸引到港隊主帥的注意,尤其是我知道新教練莊恩安達臣,曾經長年在德國打滾,或者他會對我有興趣吧!」

圖片來源: #周緣德
文章來源: @dicejpg
又吹自己fdly入幾多球,天道揼柒你呀
垃隊出手啦
歐沖肯堅持多一年爭取出場,唔係值得讚賞咩?

而家離開就會比人話香港球員敗走J league
13哥FB

香港球員歐陽耀冲喺日本生涯可以繼續,可以話係2022年第一單香港足球好消息。

提起呢位中場球員,有唔少傳說出現喺佢身上,包括學界一扭七,相傳歐冲代表董之英踢學界比賽,喺某場比賽,上演一扭七嘅經典畫面,而一扭七,亦成為歐冲出道後,伴隨住佢嘅神話。

但其實,呢嗰傳說,係由一位網民喺goalgoalgoal討論區鳩吹出嚟,佢喺goal3嘅網名我就唔記得,不過佢喺高登嗰名就叫做“”窮富人“”,佢喺高登自爆過,學界一扭七等故事都出嚟係佢鳩噏,佢都冇諗過咁多傻閪會信,仲自稱歐冲首席PR。

一嗰流傳開去嘅故事,傳吓傳吓,就會可能變成真。我講一嗰自己真實經歷畀大家聽。話說有一年喺赤柱返工,收工時,一名黑人女子,用eng文問我赤柱海灘點樣去,咁我就盡量用小學雞式eng文教佢,好彩佢勉強都明白。當時仲有一嗰同事於旁邊,佢十分多口,佢第二日就將我呢嗰不值一提嘅經過傳開去,由黑人女子問路,變成“十三媾黑人女子”,然後其他人聽完又加料,變成“十三隨意向黑人女子問價,然後進入志柱巴士站對出樹林內屌閪”,跟住又變成十三隨意向黑人女子問價,然後進入志柱巴士站對出樹林內屌閪並中出,過程只有十五秒,最後生咗一嗰混血兒”, 到最後,傳到黑人女子都變咗黑人男子,變咗屌屎忽。

可以見識到傳聞及人嘅好怕性。

而歐冲一扭七嘅故事, 雖然流傳時嘅故事過程係冇變過,但多得一啲聲稱現場見證者嘅人表示見證過,以及一啲主流媒體信以為真大肆報道,加上佢本人冇澄清,所以呢嗰傳說,就有唔少人信以為真。

其實類似嘅香港足球都市傳說出現過唔少,例如羅倫士射穿網及射凹咗條柱,但因為太誇張,所以冇乜人相信,反而學界入面一扭七,好多人會認為唔係一件奇事。

不過,呢啲傳說,對歐冲嚟講,有唔少益處,最少都唔係話咩負面故事,仲可以令到佢嘅身世方面增加一股色彩,每次都有話題,所以歐冲其實應該要多謝呢位叫窮富人嘅巴打先係。

Mixu啲英文難聽啲
金手指黃威 vs 告唔入嗰班假波死監躉
足球英語一定無問題啦,香港啲本土教練咪又係咁用英文教
想問大家有無玩FM22,想知今年會唔會有港超patch,玩左一陣已經唔想玩,資料好多都錯
藍鳥: my boy
冇位俾佢踢 點簽
歐沖加盟之初,曾答應會一直跟球迷分享在日生活,又開設Youtube頻道分享留日片段,但自2021年6月分享自己的首課操練、和同年9月上載與其他隊友互動及拍攝賽會選手圖鑑的影片後,就一直沒有更新。
From: 01體育
https://www.hk01.com/即時體育/724713/歐陽耀沖簽約j3球隊8個月-未曾入選比賽名單仍獲續約-足球熱話
對筆者有認識的球迷,都知道我除了專注足球之外,網球亦是我生命重要的一部分。今年澳洲網球公開賽將在明早開鑼,筆者亦將會繼去年ATP年終賽後,在這項全年首項大滿貫賽事出任評述,球迷記得留意!
From: 郭嘉諾,星島日報
https://std.stheadline.com/realtime/article/1799123/即時-體育-專欄郭嘉諾│評述澳網-我撐拿度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞