[本地足球] 2021/22 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (38)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
香港文匯報訊(記者 黎永淦)

高力北區今季港甲班費約 200萬元,目前港甲排名第 4。教練蔡仲賢重申,會待區內青訓成長,時機成熟後才會考慮升超。對於球季突然因封場暫停,他表示球隊只能保持有限度練習,期望賽事能夠盡快重開。
寫app平有平寫貴有貴寫
網上大把免費資源教人寫
唔租cloud server都成到一隻app
重點唔係錢銀
而係個mindset如果你覺得嗰樣嘢重要/推動到港足
可以唔洗等佢由上而下出現
因為等得足總黎都蚊瞓
呢點係大家要面對嘅限制
其實球迷由下而上都有機會推得郁件事
有肯kick start嘅心先係重點
只係majority嘅人會覺得「點解係我做 我有錢分?」
但難道每日開連登post/貼新聞/寫港足文/開tg ig/整FM PES patch/港足球員database嘅人又有錢分?
可能咁啱無寫app嘅狂熱港超fans 呢啲入場門檻都高

如果真係有識寫app既人,一早就已經有香港足球app了
作為data狗頭先望過下 足總無api比人拎數 同足總個網啲data都唔係即時
跟住見到右下角寫住版權所有不得轉載 唔知爬唔爬得蟲拎
搵人寫ui反而唔難
其實會唔會借fm去幫手推港足個成效大過出apps
有冇港超data api推介
撈外圍果d data會唔會仲好
主力會得比數 連入波邊個都唔會有
靠frank ng死得重快
一見到黃洋右翼牙廷正前就完全冇興趣玩
好多香港球員都係冇入位置,搞到每次開game都會唔同位

收咧
呢條仆街食屎啦
生人霸死地
同埋冇入數值,每次開新game都random gen
老蘭見
fm 2022幾時有港超patch,有先買黎玩
又可以去飲酒了
專欄輪住嚟 有勞CEO積極爭取

2022年剛開始,球圈各持份者都懷抱著「明天會更好」的期望,部署新一年的大計,畢竟足球發展乃不進則退,大家都想追回耽誤了的時光。豈料好景未至,新一波疫情爆發卻先給球圈沉重打擊。

香港球圈在過往兩年是於疫情的陰霾下艱苦前進,與鄰近地區的足壇比較,甚至放諸國際體壇而言,香港球圈要面對的環境、防疫措施著實嚴格得多。經歷過2019年至20年球季「停擺」的苦澀回憶,上季港超賽事能在疫情尚算緩和下順利完成,已讓大家鬆一口氣。

事實上,雖然之前大半年疫情相對緩和,但港超實行的防疫措施,相比不少行業算是嚴謹,而入境檢疫的規定,也令球隊在引入新援的過程上多了一些功夫,但大家都願意遵守,在「疫」下循規蹈矩地行事,豈料因其他人的疏忽、圖一時之便或不必要的舉措、活動而引爆的新一輪疫情所影響,首當其衝地成為社會上最先「停工」的一群,可謂冤哉枉也﹗

雖說政府公布體育場地的關閉期為14天,但大家都明白只要當局認為疫情未受控,「封場」只會延長而不會縮短,防疫措施也不會一下子就回到這一波疫情前的程度,而是謹慎地逐步放寬,即使最樂觀地想港超在短期內獲得「鬆綁」,女子聯賽、青年聯賽、甲乙丙組聯賽仍可能復賽無期。

標準流浪的青少年梯隊,獲得撥款支援參與超級青年聯賽,然而賽事因疫情煞停,撥款隨時受到影響,球隊陣中一些較年長、已成家的球員,今年獲安排執教不同梯隊,既將經驗傳授予後輩、薪火相傳地傳承流浪精神,亦可令個人收入有所增加,如今青年聯賽停頓已無可避免受到影響。

女子聯賽雖屬業餘,但我很高興今年見證標準流浪女子隊跟男子職業隊一樣,以青年球員掛帥,她們逐步成長,有機會爭取升班,但熱愛足球的心卻被賽事停頓淋了一盆冷水。甲乙丙組隊不少職球員、投資者與我相熟,難得今季各組別都有若干球隊大展拳腳爭取升班,停賽固然影響球員收入,也隨時令投資者的熱心付諸東流。

足總CEO譚秋朗先生雖非球圈出身,但上任以來表現出兼聽則明的態度,與港超各隊保持溝通,近日亦主動咨詢各港超隊的意見,冀打破這一波疫情帶來的球圈悶局。我也反映了一些意見,希望他能向政府爭取開放個別場地讓職業球隊訓練,並視乎疫情進展,先閉門完成「菁英盃」,待場地重新開放後上演聯賽,這一如上一波疫情的處理。港超本月已實行各隊職球員打齊兩針或每星期兩次拭子檢測的措施,並保留賽前深喉唾液檢測,嚴謹程度更勝此前,當局絕對可以放心。

標準流浪總監
李輝立
有立立係球圈嘅福氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞