[本地足球] 2021/22 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (38)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
雖然今次分組傑志再次避開韓職球隊,但傑志總監朱志光認為,在賽會制的比賽模式下,形勢並沒有「好壞籤」之分。加上今屆外援註冊制度改變,以及港超現仍處於停擺,球隊出戰「亞冠盃」存在變數:「舊年我哋完咗聯賽就去踢,亦有球員踢完香港隊比賽,全隊都喺比賽狀態入面;但今年唔知幾時先開番球場,比賽狀態一定唔係咁理想。」對於同組對手,「朱Sir」形容清萊聯踢法硬朗、外援對抗性十足;而上海海港實力更毋庸置疑:「以前滬港盃對過,畀佢哋炒過5、6球,不過依家傑志經驗好啲,面對強隊好多地方需要注意。」至於附加賽勝方,朱志光對有機會與日職球隊神戶勝利船交手感期待:「對手有恩尼斯達,佢應該係喺正式比賽上遇過最有級數嘅球員,對呢啲球隊要有心理準備面對攻防戰,踢法要簡單啲,防守唔好犯錯先。」
「亞冠盃」最高入球紀錄保持者丹恩奴域,對抽籤結果感到滿意:「當然係唔容易應付嘅小組,但我哋有幸運成分,起碼避開最強嘅幾隊對手。我相信球隊有能力戰鬥,可以做到啲成績出嚟。」他又期望球隊能避免受傷,保持良好狀態出戰亞冠,再次創造令人驚喜的結果。
傑志順便deal 定小白ok?
7次全敗

巴爾拿踢過4年巴塞青訓,算係小白師弟
成隊歐洲外流兵
個個對開歐洲頂級球會
Muto幾型
當時係德甲都叫紅過一排
我哋都有獌名叔剛剛story重溫返同福仔踢波
宜家香港排東亞第5嗰個定位好尷尬 球隊好難喺playoff 贏入去
變咗淨係得一個直入位又冇得踢亞協

所以寧願佢一係衝到上頭4咁就至少有2隊直入
一係就排返6至10咁起碼同時有球隊踢亞冠同埋亞協
黎緊東亞連點都要選勞列斯入隊
上面開始有人丁佢入籍
唔係每個球員都鍾意中國嘅
對我島我賭其實經驗值不多
1. 頭4(起碼兩隊直入+playoff對支/泰/越)
2. 第5(食曬兩個playoff位)
3. 第6(1+1輸左落亞協)
4. 第5(得一個playoff位)
5. 第7-10(1+0 +兩個亞協位)

我會咁排法
個人覺得亞協太唔吸引
都係留返比台仔澳門玩
手揸亞冠外位先
得閒邊個國家DQ/退出就輪到我哋頂上
上到3/4就更爽
Playoff唔洗對日韓球隊
佢一開始喺香港踢波
喺FIFA上應該係非中國籍球員
到拎左特衰喺FIFA就轉左做香港球員
其實應該唔可以再轉做中國球員?
但亞協刷分都幾重要
兩睇 入到亞冠佛山同理文可能會肯泵多啲錢
上面夠中堅用
佛山就算啦 驚左佢
頂到上2+2希望夠隊畀Kidchild 理文出到爭光
東方仲係冇乜form靠個人能力
其實總會去到一個階段
係要100%靠亞冠表現先keep到席位
好似17 18咁
23 24又返到呢個位
但到時情況好啲
因為expand到40隊+Pot好左
而合理趨勢係落後國家慢慢進步->比賽越嚟越expand(亞冠/亞協/第三tier比賽)
拎分機會只會多落去
所以有亞冠就踢左先唔好諗太多
反正刷分都係為個位
但今季好似難打過上季
黃洋: 文迪 艾利臣 紐亞
張鋒 :艾利臣 舒米高 龍馬
黃洋:利雲 美斯 佐真奴
張鋒: 迪布尼 賓斯馬 利雲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞