[本地足球] 2021/22 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (38)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
富力前外援古拿代表布基納法索出戰非洲盃,正選對陣喀麥隆

佢現時效力西班牙低組別球會,好似係第4級。另外布基納法索世界排名都有60
港府上周五起關閉體育處所14天,港超、甲一籃球聯賽以至劍擊分齡賽,均宣布押後或取消。香港足球教練協會前晚發聲明,希望當局有條件重開運動設施及重設防疫基金。

香港足球教練協會透過聲明表示,擔心關閉體育處所會影響教練生計,期望當局待疫情緩和時,有條件重開運動設施,例如先重開戶外體育設施,又提及按時數計算收入的教練等同失業,希望當局重設防疫基金助他們渡過難關。
From: 明報
https://news.mingpao.com/pns/體育/article/20220110/s00015/1641751784860/港足教練協會冀重設防疫基金
留名
南市台鋼季末球員有極大變動,包括獲獎的吳俊青與潘文傑都將離隊。吳俊青強調,還是希望有旅外機會,曾詢問中國與香港聯賽,但尚未有具體答案,接下來將繼續在企甲努力,並尋找旅外機會;潘文傑則強調,尋找新東家是希望能有證明自己的機會。兩人都感謝南市台鋼過去的照顧,也希望能踢出更好未來。
From: WOWSight
https://wowsight.tw/2022/01/09/《足球》ctfa年度頒獎典禮-南市台鋼最大贏家/
北區足球會 North District Football Club

艾華:將申請特區護照 有意代表港隊

現年30歲的喀麥隆快翼艾華,今季為高力北區在各項賽事中上陣14場、攻入15球,目前在甲組聯賽的射手榜排在第一位。

來港已屆七年的艾華在接受訪問時透露,目前正向有關當局申請永久居民身份:「我正向當局申請永久居民身份,待我成功領取身份證後,將會馬上啟動入籍手續、申請特區護照。」

艾華亦明言自己渴望可以代表香港隊:「我已經在這個城市生活了很多年,我希望可以在將來為香港隊出一分力,同時亦希望可以在不久的將來有機會重返港超聯。」
有睇開本地波+ 有用now睇波既朋友不仿聽下 果幾個講波佬既youtube "足球先生",有葦如 陳祉俊 丘蛇 同鄭技術總監。 丘仔 成日串9 鄭少聰 好好笑 。又話要頒返個冬季冠軍俾南區,全勝奪冠
搞電競盃算啦屌
操返會唔會好過艾力士
左羅右華
問邊個R先得架,馬會正苦睬你有味啦
就算可行,我驚啲球員又喺度飲酒打架破壞啫
100%
艾力士而家剩係識屈背身回後
港隊搵個識背身嘅都難啦 冇得要求咁多
佢仲跑得快過艾力士 港隊應該啱用
吳俊青呢類創造力球員其實幾啱傳控踢法嘅中風,而且中風仲有亞援位,班奇踢台甲都係十萬台幣一個月,吳俊青呢啲應該萬五港幣就簽到,實用過簽幾個踢唔上嘅大後備
就算係萬五蚊 應該仲要額外俾多萬五蚊房屋津貼先過到嚟
最好雞艾斯達維嗰仔啦,嚟學踢波睇到得啖笑
仲要真係出佢真係笑撚死
兩父子都唔掂,一齊雞啦
成日見中風一有界外球啲球員都係無視佢,卡爾特納直頭手指指教埋佢點走位
港超係咪永遠整唔到個Apps出黎
有Apps 可以睇球員數據
最重要係賽程
有一定好好多
好心學下立立啦
都咁多年
佢要整一早整左
佢推唔到出嚟
我聽返黎係話有私隱問題定唔知乜柒
其實點解球迷唔試吓整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞