lexus堆sedan算唔算係滄海遺珠

382 回覆
57 Like 19 Dislike
Lexus 係比買BBA 新車死火班人買
個中控仲係成堆掣係到
副偈同底盤各樣都無變
一樣2千偈但係扭力比同級歐洲車低一截

但係新is我覺得幾靚 但係軚盤d掣可唔可以轉做金屬掣
睇落高級d襟落去個feel又好d
Toyota D NA機器送都唔要啦
有低壓turbo之後普通NA已經無存在價值
值得留低果D NA機器係講緊波子Boxer 6 嘅高轉偈
寶馬直6偈
本田 DOHC VTEC
呢D偈有聲有畫, TOYOTA果D算係咩? 果D 4缸偈聽到起圍把聲都想作嘔
ES又係, 憑咩會賣得好?
最撚核突係我知道佢係Camry粒個殼黎賣丫麻大佬
IS GS係FR就除左舊Mark X之外得佢地獨有
唔覺得lexus D隔音都幾出色, 住過2012 GS我feel唔到比寶馬benz有咩過人之處. 性能又無, 波箱又慢

當雙田雙氣袋都照賣的時候
你就知香港個market幾畸形
我諗你要試下日本車既turbo ,Honda, Nissan 有,turbo lag 到你灰

Toyota Hybrid 做到最順滑慳油已經好夠
定期換嘢嘅話
17萬KM對車其實好撚少事
咁呢個係日本車自己唔爭氣, 細低壓Turbo 遲人地咁多起步
咁佢自己低壓turbo 唔成熟要用返D 無過人之處嘅outdate NA 唔係一個賣點喎
唔係香港地 英國都係 200000miles d 人會話no worry its a honda
無錯
水箱無過熱, KEEP住換油. 無設計問題嘅機器要行到廿萬KM真係輕鬆
勁憎豐田同凌志,啲車設計完全同時代脫節,啲線條左一條骨又入又出右一條突起飛黎飛去,扮晒Gundum但實際係畫蛇添足。
內籠又娘又唔upgrade,十年前仲話好睇嘅,但而家比其他Brand爬哂頭,design language敵不過歲月。

另一方面,香港個邊皇冠垃圾marketing同入垃圾spec貨,私家車銷量差,商用車左cut右cut個spec,又無主動安全系統又雙氣袋,鋼水又唔好(2015前啲crash test,豐田凌志可以撞個A柱灣哂),Moose test又係咁failed,啲廢佬搵食車司機撞車唔係死就重傷。

豐田根本係食老本,出埋啲移動垃圾,自己攞黎
香港人重易手價 耐用 可靠
千年不變咪岩
強烈要求樓豬置頂此reply
200% true
NA 2JZ 1JZ 4A-GE
大把勁偈.不過唔擺落家用車
仲貴過信用卡
千年暢銷車corolla系同comfort系啲垃圾鐵皮hi一hi就凹Q晒
L佛就唔知點解愈來愈樣衰,14年開始車頭個絲瓜刨真係
點解我係後生但係鍾意sedan
hatchback感覺上隔音冇咁好
平時搭的士坐comfort飛120以上我感覺佢要起飛啊
ES其實幾靚,又大又舒服,不過性能就真係
講真,日本車真係死過臘肉(唔好講返以前嗰啲jdm)仲係攞住自己套死人宗旨2000cc under power na +無敵cvt淨係呢樣都死得啦鬼佬十幾20年前已經放棄晒,仲要乜柒都係行頭轆,啲suv得個樣根本上就係升高左嘅揭背車你假假地都落返一套四驅啊,仲有日本車冇咁易壞呢個傳說一早已經過咗朋友做大昌行維修成日都講日產多嘢壞出晒名,維修價錢收費分分鐘高過BBA
只係日本車壞個個當見唔到
不斷地focus抹黑歐洲車

爆水箱etc etc 路上著火 etc
咪又係九成日本車
一句講晒 不思進取,個籠科技感輸晒,引擎又冇咩新野玩,黎黎去去都係油電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞