做左10年室內設計,你問我答 (4)

327 回覆
8 Like 10 Dislike
你地行內有冇話邊間出名設計靚?

我上網睇片就 hei 同宅天下靚!
點先可以找到你地果啲 floor plan,有哂每一個 detail 位嘅尺寸

如果我買果到係二十年樓齡嘅二手樓
其實係咪自己開一間會好做d
冇架
上BD Bravo搵返張building plan, 再現場覆呎
宜家會趕佢走,想問如果佢唔肯執屋入面啲架生可以點處理?

Ching比d意見
房有大窗台想做地台
應該追平個窗台嗎?
廁所門又對正個廳改門口又對正大門
香港可以搵木鋪幫你訂造 你畫好個圖樣 有晒尺寸
去旺角膠板中心(google map搵)
富美家果啲面板全部都可以跟你尺寸做 (有好多物料 有平有貴) 其他牌子既面板可唔可以我就唔清楚
你去問下啦
thanks 巴打
因為好少人講過呢啲無咩資訊
最近第一次買樓全爆新裝修
睇電器果陣sales話太多嵌入式,第時會好難甩手或者租出去,冇乜幾多人用洗碗機或者焗爐

珍?
個 sales 咁倒米? 咁你依家見到啲新樓會唔會難放?
咁我唔認為嵌入電器會係難甩手嘅因素,冇乜要求嘅買家多數會 keep 住用,高要求又捨得使錢嘅買家係咪都會全爆。層樓係咪好放都係睇樓層丶座向丶景觀等。

放租嘅話見到廚房咁企理 decent 更加可以提高租值,當然唔係用好 cheap 嘅電器。
你買得樓 唔全爆就係上手裝修靚 keep得新淨
同嵌唔嵌入無關
裝修鬼五馬六既 用乜都掉晒佢啦
唔一定要做明燈槽
可以用木包左條陣先
再用呢D暗槽

咁做既話係上中下位都唔會大影響外觀
佢要就放門口俾佢拎算
佢要你做好門框先做地板都已經夠on9
一定係兩個盒,我建議做2個位會分佈好D,唔好慳個少少錢
奶白我會用OW025-4
灰會NN0105-4
咁講真,都係半年
如果只係半年就已經會出現好多執油執膠問題
你就算叫佢上黎幾多次都冇咩用,佢手工有問題
冇錯
如果自己有客既話一定係
左邊個間可以做地台
床平窗台就好了可以做2級的
廁所門對正大門D老人家又會話風水
同埋作用不大
加上依加個plan大門對正可以放個大既鞋櫃
會好用好多
淨係識手畫圖係咪人工會高啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞