做左10年室內設計,你問我答 (4)

327 回覆
8 Like 10 Dislike
sketchup付費版定係2017版?
行外人自己想畫 3d 效果圖 有咩軟件推薦?易用?
裝修保養係半年
而家單位己完工3個月
師父想而家收埋vo尾數
但我擔心俾左尾數後,唔黎做保養,又驚日後有大問題發生佢唔攪番好
請問有冇行規話要幾時俾錢?
買床架先幾千蚊

點解起個閣樓貴幾十倍
巴打 想問多樣野,本身原裝房門唔太隔音,換門有冇用,有咩要注意
巴打想問下我本身做開工程,想讀過室內設計得閒接下freelance有冇得諗
Sketchup 算係易上手
我自己覺得唔好
你想做嘅design個客未必岩,又或者無錢
好多時都限制咗你嘅想像空間
OT又多仲要成日出去見客,落現場睇工程進度
正常就係鑿牆整暗槽,一條唔夠咪整夠兩條囉
基本上兩條乜都夠用
整單邊好啦就,整喺冷氣機對面幅牆身就夠
天花就直接用路軌燈啦唔好做盒仔燈啦,整盒仔燈個成本會高好多
正常你都唔會搵到因為我諗出嚟
類似好似呢張圖片上邊嘅屏風咁樣不過就安裝喺天花嘅位置,咁藤網之間有啲疏窿嘅地方就可以滲到光出嚟,但係你就要留意要做可活動,可以拆出嚟如果唔係你換唔到入面支燈
但係冇辦法要固定佢喺燈槽上邊
除非你用嗰隻LED燈係原本就有條鋁槽,咁樣嘅話就相對容易更換嘅
入行13-16k
但OT到傻
SketchUp vs 3DsMax 點揀好
我自己唔會客廳又吸頂燈又吊燈又盒仔燈三隻咁多
我會用吊燈加盒仔燈就算,如果唔係嘅話成個感覺好似有啲雜亂

另外就係主人房嗰支吸頂燈你要注意返會唔會頂到櫃門開閂

我覺得電視牆個位置要睇返你屋企本身個風格係點先可以定奪到
付費
我會覺得係Sketch up
又有免費版可以用下
正常完工1個月就要收
你工程先3個月,條尾數想軋半年?
點解d裝修師傅可以咁閪
閣樓呢個問題好尷尬

如果以一般情況好似地舖嗰啲用工字鐵起出嚟嘅閣樓,其實正常來講係單位入邊係唔可以咁做

又要入則啦搵工程師啦計個負重,其實基本上冇乜可能可以

但係而家好多時你見到啲新樓咁做,因為佢哋會將佢歸類為傢俬

咁如果系傢俬嘅層面去做,佢哋就會喺下邊做一組大衣櫃啦樓梯啦再加埋絲杠吊住,或者有仲有機會要喺現場施工做木工

你係坊間買一張床架,大量生產唔係訂做
佢哋個成本一定會相對低
之前我都有答過其實換唔一定有效
因為好多時都係門與門框之間嘅罅隙唔夠貼合所以令到有漏音嘅情況出現
我覺得平嘅方法係你可以去買啲防塵膠貼海綿貼咗個門邊睇吓有冇改善先
你做邊類型工程先
我用sketch up +vray 多,我覺得易上手
但係如果你話細緻度來講嘅話一定係揀3DsMax
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞