做左10年室內設計,你問我答 (4)

327 回覆
8 Like 10 Dislike
都係諗住客聽做一個大組合櫃+一個細櫃連接合式餐枱 一間地台書房 一間地台睡房連大衣櫃
大概design想係咁
你去宜家買櫃同床都得啦

牆都唔整 淨油油使鬼設計公司咩
宜家睇過 做唔到我想要個隻風格
同埋呢張圖係我諗嘅基本擺法 未做一體化
始終用免費app 都係大概畫 除咗size啱 好多細節我無畫
LM
hi
我想問可以點先入行架?人過中年又冇相關工作經驗係咪好難入行
25萬應該搞得掂
嚟緊屋企會大裝修,大約500呎
有朋友介紹師傅 ,全包加全屋傢俬報價廿萬。
師兄覺得呢個價錢算唔算合理,會唔會俾人呃?
*全爆
ching,想請教下啲配色設計,三百呎鬆啲,眼鏡房,拆一房打長個廳的格局。

(1)客廳

客廳想油淺灰色牆,好多人推介太空漫步,但好似太多人用,你有冇其他淺灰色推介?

同埋你會建議成個廳油哂淺灰色,定揀一幅牆油淺灰色,其他油白色?
如果襯白色,有冇邊隻白色推介,可以襯到個淺灰色?

客廳格區類似咁:

(2)廁所

廁所方面,打算灰色/白色做主色,有諗過呢啲款,有冇建議簡邊款同個客廳牆色會襯啲?

(3)睡房

最後想問埋,睡房想有一幅牆油深藍顏色,有冇推介邊一款深藍色,可以襯埋客廳嘅配色?

深藍色概念:

十分感謝ching

如方便都可以tg @JB_zaf
都幾平
巴打你好,想問下啲傢俬配色問題。

睡房如果單邊牆想用淺藍色, 衣櫃想用淺灰色,床用咩色好?
呢排自己自學設計裝修間房

發現香港裝修/設計好似好落後咁

啲裝修師傅好多「新嘢」都唔識咁

外國同支那做緊嘅嘢
香港都好似冇

係咪我錯覺定真係咁?
Btw 巴打我而加浴室由浴缸轉咗企缸之後,有個位牆面有水氣滲咗去另一面牆,research 過應該冇得自己搞同好難試水

但完全唔知點樣搵人去搞呢啲問題
有冇知大概會幾多錢
廚櫃應該點配色好?
牆磚係米黃,地下係淺灰,
廚櫃係左右2邊,一邊闊,一邊窄
用富美家,想有木紋,但唔知點配好
你成張報價放上黎睇下
巴打 想問下想係睡房床尾掛一部電視,但牆身只有1.2米闊,這種情況下掛43吋電視牆身左右留一點位置,還是用盡闊度放50吋較好?謝謝
你用幾張a4紙整個電視既紙樣出黎 放上牆
自己睇下邊個尺寸舒服啲
我之前床尾放43吋都覺得夠大 你自己試吓先
四萬左右 拆返個企缸同啲牆身地台磚 重新做防水
電動窗簾幾多錢?同埋易晤易壞?
巴打想問下,原本客廳有一條長燈槽直到玄關,而家裝修想造個到頂櫃喺電視果邊當組合櫃,如果拆走部分燈槽,淨係保留電視上面果一段可唔可行?
定係應該將個櫃造到燈槽底下,但咁樣個櫃深度會長過燈槽,睇落好奇怪

巴打想請教下,有咩方法 電視櫃唔會擋住個廚房門?
擺過啲個電視櫃又對唔正梳化個位, 唯一辦法係咪一定要改房門位?定還是有啲櫃既設計可以fit到?
或者可否提議下,比啲意見 ,唔該
想問下爸打,個閪廚房如果想放部大眼雞洗衣機,坐枱蒸焗爐,坐地/放枱洗碗機,可以點搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞