做左10年室內設計,你問我答 (4)

327 回覆
8 Like 10 Dislike
因為佢哋大撚晒
真係夠薑走撚左去爛你尾,仆街嚟
想問下如果個牆近廁所會剝落,咁仲好唔好整個要固定係道牆嘅櫃好?驚如果fix個櫃係嗰個位,道牆會唔知點,同埋係個櫃後面甩會唔會好難搞?
土木工程 但小做樓廠野
呢啲唔係要痴上去? 可以做到可活動架咩
dllm垃圾
火兄你好
宜家新居裝修緊,準備油牆,有配色問題想請教
單位係近海,向西北

1)
下圖係我粗劃嘅廳立體圖同大概想要嘅配色

我想電視油立邦灰藍,全屋其餘地方都係純白

想做類似下圖嘅效果
但我怕淨做電視個忽,會好似圖咁明顯同純白個邊有條界係到

所以捻緊好冇成幅油咗佢,類似下圖咁

但成幅油又怕有啲暗
我新居個邊都會做類近上圖個白色龍門框

2)另外我全屋想油純白,但見親人油白都係珍珠白,純白其實望耐咗係咪真係唔c服

跪求火兄意見感謝
大廳個吸頂燈轉做盒仔燈得一個燈位有冇問題?因為燈位已經做好,廢事又改

定係全部做晒吸頂燈?

房個度就冇問題, 因為係用趟門, 多謝CHING提醒

btw, 日系既話如果用nippon paint有冇邊隻顏色介紹?
鑽石廳 想整返個 有少少角度嘅梳化 想問係咪要訂造先有

類似呢啲咁 搵左好耐都唔係好搵到
藝術漆 好貴 仲要指定用賣油既師父油

樓主有冇教學平D?
感謝師兄回覆
但係小弟讀既野同呢行完全冇關係,入行怕唔怕好難?
我發覺sketchup 2017版係import唔到人地整既傢俱
上網睇有人推薦一個叫sweet home 3d既野
都係做interior design 而且自帶家具 幾好
冇野了 係我柒左
原來係禁兩下就出到
反而禁download唔work
工程本身三個月可完成
判頭*刻意拖到4個半月先完
雖然未至於爛尾
過程中多次違反承諾
多處冇跟圖紙做(另請左設計師出圖)
出嚟嘅質素好差,好馬虎
拒絕溝通,態度非常惡劣

既然冇行規,亦冇付款細則,又冇師傅公司地址
(過數係俾師傅個人戶口)
擔心俾哂錢,保養期內唔黎做野
又聽聞會冧吊櫃爆水喉時不時發生
如果他日有呢啲問題發生
師兄建議作為消費者點樣保障自己?
樓主實五百呎收幾錢設計費?
師傅拖拖拉拉,遲遲唔肯做,又話要比咗錢先,如何趕佢走?
咁會唔會有地鋪有得訂兩塊板㗎??
應該預幾錢塊

Thankssss
其實係咪揾得幾少
室內設計係咪會包埋傢俬、櫥櫃設計,例如衣櫃間隔櫥櫃間隔
一般如果只係甩面油既話有櫃遮住就唔會理
除非個磚牆有底裂先會搞
識睇圖畫圖?
做個木框先喇緊係再好似一般天花咁掛上去
所以唔好自己是但搵師傅最好有公司俾你去投訴/告
甩到見到入面灰色石屎都ok?
之前有個巴打同你一樣,都係用呢隻色
一定係油哂!!!出黎好睇好多,唔會暗
一定唔會純白,一般都係奶白/珍珠白
純白出黎會好"青"好冷咁既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞