做左10年室內設計,你問我答 (4)

327 回覆
8 Like 10 Dislike
7-8萬,常唔常見?
包你啲乜 你間屋一千尺?
設計都開到7-8萬
裝修費100萬+?
一般住宅嚟講4萬左右
睇你做幾多傢俬喇,如果你全屋嘅話都10幾萬
翻油就好平2萬就得
但其實我自己就唔建議翻油,就算係點都好我都會做剷底批灰,係貴啲但係一勞永逸冇手尾
你當20萬內好了,樓上個巴打話10萬內係d好差嘅廠
App大多都收錢,我自己就好少用
我用電腦sketch up多
做到啊冇問題呀都勉強地夠位嘅
不過你電視櫃嘅位置就要黐住間睡房
梳化位置就會係近大門口嗰幅牆
但係如果你話係整一組櫃嘅話
我覺得會好頂住大門入口
入嚟嘅時候嗰個感覺會有一種好強烈嘅壓迫感
但係又未去到唔夠位做
只不過個組櫃你要做到好薄大概12吋左右
多謝火車巴如果我要咁整個組櫃要幾錢呢,因為我上網睇過個啲唔係細就係矮,我想造長啲,可能都做到梳化上面都有啲櫃咁就多啲儲物空間
20000上下啦
想用呢隻岩板做一幅牆身 側邊就係電視櫃 電視櫃同背用乜料乜色好?
其實擺L型梳化冇問題嘅
但係你留意一點就係唔好擺一體式嘅L型
你可以買一張三座位梳化然之後再買多一個ottomans,咁樣做法就相對地會靈活啲亦都冇咁阻埞
都係一般偏向冷色調嘅顏色啦
中性偏冷就灰調子會比較適合
我建議TV背就唔好再做啲特色牆啦
因為如果隔離牆已經用咗岩板咁重物料感覺嘅牆身
TV櫃背可以用返啲相對簡潔小小嘅油漆啦白色又或者灰色
留意番晒啲TV櫃我會建議做一個懸浮嘅效果
咁喺TV跪低就可以滲透LED燈,而喺貼近地下位置我就建議做返一個雲石座,可以呼應返隔離岩板嘅石紋感覺
🙏🏻🙏🏻
巴打,想問呢我間房而家想喺牆整一塊層板,想問最小尺寸係幾多?見出面現成好似都20cm深,ikea 最盡都要13cm,同厚度有冇minimum requirement? thankssssss
巴打,想問廳燈一般配咩燈,想照光曬全廳,睇到有d吸頂燈都ok
但個廳係長方形,唔想一個廳拆兩邊燈,燈擺中間又好似兩邊唔夠光咁

有睇到d人成個廳走假天花,咁樣收d燈係上面就包全廳光,但假天花要清潔都好麻煩,d隱藏式燈條同磁吸燈軌你點睇?
有冇客全部都用現成傢俬&廚櫃,
完全0訂造?
btw , 現成傢俬&廚櫃有冇推薦邊間?
通常燈具會去邊度買?感覺香港門市唔係太多選擇 但外國嘢就好鬼貴
睡房門改做實芯門會唔會有助隔音。宜家房好容易聽到廳既聲音...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞