做左10年室內設計,你問我答 (4)

327 回覆
8 Like 10 Dislike
咪玩啦我都係半打工半自己做咋
包幾多尺傢俬?磚係包幾多錢?包埋電制?
即係你自己落場又打炮又痴磚仔又整冷氣油油仲玩埋水電

咁咪好撚忙
想請教下巴打如果呢一隻則會唔會有咩建議點做?冇咩概念可以點設計?
其實做親設計係咪都唔會諗下要師父裝果陣難唔難裝
咁想問下 昇盤兩邊 用咩方法做支撐? 我依家果個設計師,起昇盤兩側用橫板支撐枱面,結果昇盤底櫃打開望唔到左右兩邊轉角櫃
設計費同service包咩
改廁所門去廚房入?
巴打幫下眼
我都有咁諗過不過唔知會唔會好唔方便😂
巴打想問大概230呎做兩房可以點搞?
依家諗到兩個方案
第一個

兩間房分開,但係個廳會變好細
無地方放固定飯枱,同埋其中一間房個冷氣要同廳share

第二個

廚房做開放式,廁所門調去第二邊,將多出嚟嘅位可以放到固定飯枱,個廳相對感覺會大啲
兩間房用衣櫃當牆間開,冷氣用一拖二分體式

我屋企人就鍾意第二個多啲
因為個廳大啲無咁壓迫,啲地方好似見洗啲
人地開價40萬,雖然會做埋廚櫃
廁所廚房都係細執,地板會用現有磚地舖膠地上去
但個價未計傢俬,我覺得有啲離地
巴打你認為邊個好啲?
咁樣拆牆搬門有無壞處?
同埋你覺得價錢係正常定太貴?
感謝感謝

想問吓如果咁樣半間房伸咗出去,但想將間房咁間做2單人房,門口做趟門得唔得?
想問浴室由電熱水爐轉煤氣,要駁煤氣,幾錢?
打去問煤氣啦😂
同埋本身浴室有無煤氣先?
有啲屋苑本身無煤氣一定要用電
巴打 我睇圖則廚房牆係主力牆嚟 但係上面見到有電掣. 係咪正常唔會咁做? 定上手業主on top of主力牆加厚左小小做喉管? 未收樓
咁我又未去做落手落腳做埋
樓上個巴打講得都冇錯,簡單就改廁所門去廚房入
咁就少一間門對住個廳,2房就用暗門
咁睇落就會少左X門歸心既問題
咁當然仲有其實方法既,可以拆哂D牆再去過擺位
一定要,D收口位既野,拆裝都要諗好哂
咁要睇你係搵設計師做淨design定係搵室內設計公司做埋裝修咁做wor
基本你搵設計師做淨design都4萬起
出full set圖,見面開會,俾物料你睇,會落地盤睇下既,但一定唔會密
第2個會比較好
第1個一入門口會有好壓迫既感覺同埋出入廳個位置會好迫
拆牆搬門冇咩壞處既
唯一就係開放式廚房就係啊伯母要用電磁爐姐
價錢就要睇個40萬包咩先喇
你呢間屋,全包(傢俬磚等等..)全爆50應該做哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞