做左10年室內設計,你問我答 (4)

327 回覆
8 Like 10 Dislike
想問點入行,好有興趣
鑽石廳,點解冇人肯造個三角形斜櫃修正佢?
五門歸心,一係改廁所門入廚房,一係打通兩間眼鏡房用一度門出入,唔係放個大 d 嘅電視都冇位...
其實尺寸方便就冇話係幾多嘅
但係最好就唔好唔好深過35cm
厚度就3-5cm
其實講真啦都係好睇吓你用幾錢嘅筆值去做呢件事
如果你唔係裝修期間呢我就建議你用給頂燈就算
好處係你唔使做過晒啲電掣位直接用一支就得
如果你仲係屬於裝修期,我建議就係用盒仔射燈/隱藏色燈條或者路軌燈
盒仔射燈個好處就係光線分布充足
路軌燈就真係百搭你可以自己任意調整角度
漏左交代,唔好意思,呢個月收樓準備全爆,plan緊點裝好
你講嘅盒仔射燈、隱藏式燈條同路軌燈如果燒起上黎要換其實會唔會好唔方便?
因為依家住緊嘅一直都用吸頂燈,有咩要換就成個拆易搞好多

想做書房加雜物房,有張書枱 1050長 x 550闊
有張摺床1800長 850闊,需要時先攤出唻用,平時摺起左(一年一至兩次)

想加儲物空間可以點設計? 盡量想現成買。 驚整左個櫃,張床就攤唔到出唻用

平時想放下少量雜物,例如書、放一塊連身鏡、dyson 吸塵機、掛下出街用過又唔想咁快洗嘅外套咁

謝謝
少!真係好少會咁做
現成傢俬嘅話有嘅,但係現成廚櫃就真係未試過
現成傢俬我就會去香港仔海怡工貿成座都好多舖頭可以揀
我自己多數都會去tree ,OVO,indigo
呢幾間就相對中價位少少
我自己去開旺角上海街新填地街嗰幾間嘅燈具舖
咁價錢就會相宜少少
如果買牌子燈嘅話就都係嗰幾間大牌子嘅例如Tom Dixon
不過我依家好多客佢哋都係會選擇喺淘寶買
其實都未必會好大幫助,其實主要漏音嘅情況出現係喺啲門縫嘅地方,其實可能你落番啲防塵棉條喺門縫嘅位置已經可以做到隔音
我自己就讀ive Vtc,多數同事就poly
都有同事係乜都無讀,入則樓做打雜,做做下就學畫圖入左行
三角形櫃儲物空間好難用盡,同埋佢哋會覺得犧牲咗個廳嘅尺數
唔會呀其實都係就咁換粒燈膽
係擔心燈帶
睇到淘寶係一條LED又要剪又要駁咁
剪駁都唔係問題,係要貼雙面膠紙固定佢,你搣走舊有嗰條嘅時候可能會連埋啲油漆都爆埋油
呢行其實好無做,打算去進修下。有無咩課程推薦?
請問下入牆電視啲線通常點藏?
有好多設備eg ps5, switch, soundbar
本來想鑿牆整暗槽,但裝修師父話淨係整到好細個
咁多線驚唔夠位入

巴打想問下啲燈光設計野
我呢個廳想做燈槽
1. 請問係唔係避開冷氣一面
其他三邊整?

2. 靠燈槽照明,中間主燈建唔建議拆埋?

3. 想做埋啲spotlight 打牆,另外裝track light好定係燈槽開窿整射燈?
藤織既天花係點樣? Google 過好似都揾唔到
唔儲物,做飾櫃呢?
我會寧願可以正常睇電視
1. 正常係, 我認為淨做一邊都得
2. 燈槽係 indirect / ambient lighting, 要加埋主燈先夠光, 客廳可以裝盒仔射燈, 飯廳就裝吊燈
3. 依家通常都係 track light, 燈槽開窿整射燈已經係好老土嘅做法
咁講就好擔心
雖然話呢d好少出事,但唔怕一萬只怕萬一,真係甩就好肉酸
唔該晒巴打

請問整一邊會好睇過三邊?

另外,客廳靠冷氣嗰邊,我諗住整track light,咁就唔洗裝盒仔燈了?

麻煩晒!
人工係咪狗也不屌

有新同事之前做設計轉行
小小廳既燈光設計想問問巴打

1. 而家個設計ok嗎?
2. 飯廳有吊燈, 壁燈同吸頂燈會唔會太多?
3. 電視牆需要打燈嗎? 如果電視機背就咁加條Philips燈帶諗唔諗得過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞