Oculus quest 2玩Steam VR討論(21) After The Fall成大熱VR Game!

394 回覆
7 Like 1 Dislike
唔洗用我部

如果而家玩VR 配3060ti 過一萬左右

唔好買3060 千祈唔好
我張卡係6700xt
同一款model 原來而家要7499... cls
我買果陣43xx 左右
https://www.androidcentral.com/oculus-quest-pro-and-quest-3-release-dates-and-new-display-tech-leaked

Q Pro 幾個月
Q3 2023年
Q3 FB打算自己整CPU 唔等高通出XR3
咁而家買q2, 等q3囉
早排Steam買咗隻俄羅斯方塊玩,想問吓點解我用virtual desktop玩ge話操控方面完全冇問題,但係當我用airlink去玩同一隻game,好多掣會用唔到,好嘥時間要自己全部逐個制去設定返。

想問吓有冇有冇解決方法,係唔係airlink/steamvr度有d乜嘢我係搞錯咗呢?我自己就想用airlink玩多啲,因為連線去pc方便好多

巴打想請教下,想用oculus打steam vr 部電腦係咪主要睇張顯示卡出面果d gaming laptop 得唔得

另外想請教下部電腦係咪一定要插lab線先玩到

如果部電腦擺房而oculus係廳玩,有一定距離會唔會有影響

多謝
部Q2同電腦既距離 無關係 總之必入lan線
同Router就有關係

你個廳有Router就ok
yes 係睇顯示卡
no laptop 唔好考慮
不過最緊要嘅係 睇返你屋企附近有冇人用wi-fi同你搶channel
第一頁有講

如果你係好多wi-fi嘅地方 你玩唔到無線VR...
除非搬屋
Thanks 樓主分享
希望過年前收齊貨開心玩
Laptop插Lan線但熄wifi嘅話連唔到airlink
開埋wifi反而認到部電腦
係咪setting上出事? 定其實不嬲要兩樣開哂?
係要開WIFI
巴打想問下如果屋企search到有十幾個wifi算唔算多香港咁細咁多高樓大廈好似好難避免有wifi

或者有咩方法可以試到得唔得驚買左新電腦都係玩唔到
如果用airlink 玩steamvr game,點樣可以reset返個view去中間?因為我撳實右手邊oculus掣,佢唔同virtual desktop咁可以reset
po個圖睇下 如果唔係同一條channel 又唔近你 唔洗驚
steam vr setting有 但係我唔記得邊個位
咩叫同一條channel?

now 我36至52 我一個人霸曬
如果重疊咗 信號同你而家個router一樣咁強
死緊...只可以插USB玩

airlink同VD都幫你唔到
連電話app 佢要我入5位數字number
但我係個vr入面搵唔到
應該點做

謝謝
一開機 一開始設定應該有?
你一開始個畫面見到咩?
入左個系統
叫我set 個玩既範圍咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞