姜濤: 《浪子心聲》《分分鐘需要你》《等》及《追》我完全唔鍾意,覺得好老土

581 回覆
132 Like 1050 Dislike
我今晚喺現場,其實佢係話當初出道嗰陣覺得呢啲歌好老土,但而家感受到呢啲歌魅力所在,總之成段嘢都係讚美緊上一輩歌手,冇絲毫disrespect嘅感覺喎
樓主特登斷章取義撚鳩連登仔,大家唔好中佢計啦
死返去投票啦白痴鏡粉,反舊歌不嬲死罪黎仲想兜
人哋冇反,樓主特登斷章取義撚鳩連登仔
鏡粉又一白痴言論
人地話以前喎
星馬泰幾代人由細到大淨係睇 翡翠卡通 翡翠樂壇 成長

對mirror同黃VIU黎講有D難度
手指肥
班鏡狗真係信
人哋係話啱啱出道嗰陣覺得老土,但聽多咗之後終於明白呢啲歌嘅魅力,所以先專登安排呢part舊歌medley嚟致敬上一輩喎
我今晚喺現場,聽到佢呢段嘢真心respect,完全唔覺得佢有唔尊重嘅意思,大家唔好咁易俾樓主斷章取義帶到風向啦
利申:唔鍾意姜濤,但覺得咁樣不論係抹黑定撚狗都好低莊
起左底, blocked
由細到大凈系睇TVB成長既人

會停留系8,90年代翡翠樂壇輝煌 / 接受唔到j-pop k-pop
老左既人就係好「驟忌」人地指出佢老/過時
連 twins 都已經係 15 年前既事
D 歌無人 remake 用一個新既方法去演繹自然聽落有種老土既感覺
你鍾意啦,柒咗咪繼續死撐囉
咪攞個番書識作曲識唱歌又官仔骨骨嘅才子同個樂理都唔多識嘅三流「音樂人」比啦
收皮啦大陸仔姜狗
曲風trend本來就係一個loop嚟唱腔可以唔同,但近年80’s同citypop熱潮又興返起,你可以睇下歐美幾個歌手出返80年代曲風

用老土嚟形容絕對突顯出佢有幾無sense仲話自己做音樂
閱讀理解
佢無話依家覺得啲歌唔老土,佢只係話因為做咗歌手所以有責任將廣東歌帶出香港
咪理啲on9 00後
想講佢啲歌係勁難唱
唔識express嘅係一定唱唔出個味道出嚟
原來係咁
單睇標題都幾反感
樓主
up乜鳩呀傻閪講曲風多元化你拉去講電視台龍門任你擺啦on9
音盲就過主啦 留係度柒
以前啲曲風帶俾今日幾多元素你唔講?
唔撚好興vintage啦笨柒
撚樣死返去聽大陸歌啦
姜b好有主見
有性格
中國電視台夠多元化
(不過要系CCTV框架下「多元」

香港樂壇(aka翡翠樂壇)亦一樣

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞