姜濤: 《浪子心聲》《分分鐘需要你》《等》及《追》我完全唔鍾意,覺得好老土

581 回覆
132 Like 1050 Dislike
https://www.am730.com.hk/news/%E5%A8%9B%E6%A8%82/mirror%E5%85%AD%E5%AD%90%E9%96%8B%E9%A8%B7-%E5%A7%9C%E6%BF%A4%E7%8D%BB%E5%94%B1%E3%80%8A%E5%A4%95%E9%99%BD%E4%B9%8B%E6%AD%8C%E3%80%8B%E5%90%91%E6%A8%82%E5%A3%87%E5%89%8D%E8%BC%A9%E8%87%B4%E6%95%AC-296235?fbclid=IwAR0AnkB1AKYjQ4VBbfvjBGTkuhTSq7xLQmcKxELr4BQrnnwNMpi2f7c1X0Y

姜濤:要向前輩學習
去到音樂會尾段,姜濤獻唱了《浪子心聲》、《分分鐘需要你》、《等》及《追》串連而成的Medley,姜濤表示,這些歌是向香港的經典歌手致敬︰「如果無佢哋就無呢個樂壇,最近呢3年嚟,坦白講,嗰啲歌我係完全唔鍾意,因為覺得好老土,但入咗行之後,我覺得有份責任將廣東歌帶出香港。我想藉住呢幾首歌同年輕人講,我哋永遠要向前輩學習,將佢哋精神傳承落去!」之後他表示最近看了一部電影,很想用《夕陽之歌》向這位前輩致敬,他所指的固然就是梅艷芳。
老濤
你d歌 話過多幾年都老土啦
追都老土
羅志祥啲歌仲老土啦
好calm好正 佢呢隻傻閪唔識就收嗲啦
就算Danny早死過你都係出色過你
老土到仆街添啦不過佢講埋追 一定比人屌
本身都無咁唔鍾意佢
宜家佢咁樣侮辱陳百強 我更加憎佢
咁的確唱腔上面同而家啲流行曲差好遠嘅
但老土呢個字用得好差
果然係本土文化人
覺得呢d歌老土
但為左傳承本土文化,都要唱出黎

真係反唔落手
佢唔係話以前咩覺得咩?
係囉,佢明明話係以前唔鍾意
但入咗行之後覺得有份將廣東歌帶出香港
要向前輩好好學習,將佢哋嘅精神承傳
好多文盲
有幾老土 一首追條咬字唔正既on9仔 十世都追唔到
試下問下啲人會寧願聽追定so i say i love u
我夠膽講 過多10年。追都係會比人話好聽到仆街
條on9 既i say i love u 比人笑到仆街就有
佢都係冇話唔覺啲歌老土 純粹入左行就覺得要幫手唱 個feel幾臭串
你文盲定其他人文盲
佢重係覺得老土唔鐘意WOR
只係做左歌手覺得有呢個責任先唱
識唔識講野架
你就文盲 睇多次啦
今次有冇講香港加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞