你地返工食lunch有無遇過呢類同事?

458 回覆
1145 Like 44 Dislike
你都可以笑笑口
其實大家都冇禮貌
只係伸手不打笑面人咁解
「哈哈,XX你未找數,今餐你比翻當無數啦!」
「我今日冇錢比呀,哈哈,你哋又唔找數,我好窮呀!」
「唉呀,依家仲邊有人帶錢架,我連銀包都唔戴啦哈哈,你哋搵人比完我再payme 啦!」

如果佢哋真心笑笑口冇所謂,咁唔會介意
如果佢哋搵你笨柒,你就要保護自己

最多咪自己食
其實樓主只可以拎個教訓
將來遇到同類事件知點做
但係班人已經拖落嗰啲就冇得咁樣追番㗎喇
雖然話要面皮厚啲
但都唔好做到同佢地同一個level
你自己都有份推動佢地食飯唔比錢
可以講D乜呢
唔係個食飯文化低質,係你d同事低質…
唔帶銀包出街就可以解決到問題囉
if you can’t beat them, join them.
鬥西囉
開個excel每日責數,每日係個group出sum up
咁就睇到邊個鍾意責數
個excel個個都睇到,俾人責果個責多兩日都會無面
要強硬啲
人地當你傻仔,基本上都唔洗再同佢地食飯
你同佢地食飯都係想keep住友好關係,但人地當你傻仔,有好野都唔會諗起你,咁仲keep黎做乜
自己食就毒?
返工咁撚多個鐘都對住啲同事
食飯就係休息加放鬆
定係興食飯繼續傾公事?
唔洗怕,都係笑笑口同番d 同事講你餐飯錢幾時俾?日日追,收到錢講番句多謝老闆。

如果下次食飯找數未收齊上單飯錢,就講上次我已經出左先啦,到而家都未收齊,今餐我冇錢俾啦,就係咁。
用 payme 個 request payment 功能囉
搞咁多野不如唔好同佢地食
人地都擺明當你水魚
除非公數先一齊食
開份excel mark低邊個未比
差幾多錢
欠債下次食飯就先付款
我淨比自己之後走,開埋間餐廳波都得

錢就得咁多
你係職場咁薄皮
好易比人恰
通常呢啲po無論連登仔俾幾千百幾個方法之後,樓主去返現實都唔會做到,都係繼續俾人搵笨
其實我想知呢班人工作上點樣推卸責任扮唔知唔認數多D
係份糧扣
俾埋息
唔怪得佢地恰你啦
你自己慢慢比人恰
貼錢返工
係group影張單出來 再逐個tag

咁都唔比錢可以唔洗再同班垃圾食
佢地唔係孤立緊你咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞