你地返工食lunch有無遇過呢類同事?

458 回覆
1145 Like 44 Dislike
扮野帶番一排飯就唔會再有人理你
話疫情已經大撚哂
如果又係你埋 咪叫佢地payme曬你 先埋單
每次開個WhatsApp grp 加晒啲拖錢同事
再貼張單
「麻煩PayMe返星期幾lunch, thanks 🙏🏻 」
再每日點名「@xxx,未收到😁😁😁」
搞掂啦,開多幾次
扮下假膠 煩到佢哋自動自覺啦
一齊笑
今日唔夠cash
我都無cash喎 啱啦一齊去噤錢
payme 要求佢比錢仲要公開個 request
簡單
你反而可以利用呢樣野搵著數

1) 同每人收數時,每位mark up$5-$8, 咁長遠你就可以食免費餐,如果啲人識計數就唔會敢叫你俾咗先,如果佢同你拗唔係咁多錢,你可以話係每日/每小時計息

2)如果有啲撚樣一路拖數,記撚住佢,當開大會時當住全部人講出嚟,令佢難做
樓主加油
驚閪
通常會爭比錢,可以簽Card。未試過有人會唔比錢
Payme可以request 人地比錢我覺得幾好 面皮薄唔洗兜口兜面問人找數
好簡單嫁渣,目無表情壓低把聲講,我自己俾自己,唔洗有eye contact
睇頭幾句都覺得合理
team spirit就食屎啦
呢啲同事咁閪自己食啦

我平時就同個同事一人一餐,咁本身都Fd
聽落你先似fg你估返學咩
做左好多年野,通常迫人日日一齊食飯嘅公司文化最on9啲同事唔見得有幾close
自己fd底日日約就另計

之前做英資公司
除咗一啲特別日子約埋聯誼下,幾乎個個每日都自己放lunch因為好多人唔食茶餐廳,係去做gym/約左客/買沙律/散步/訓晏覺

有啲me time同事間相處不知幾愉快
使乜靠去茶餐廳等位坐到迫埋一舊食飯先叫有team spirit呀
少少飯錢都要追返同事拎
一D 風度都冇
如果班飯腳算係熟落左
1) 避免收唔到錢, 有個專責收數(通常女士去收/中女去收), 當面拎張單去收

唔太熟落, 但又要一齊食
2) 食飯前銀包只剩100蚊, 只夠比自己份餐
3) 同枱但係分單

更簡單方法
4) 自己帶飯/自己食外賣
可唔可以唔好咁撚廢啊做人
你咪話:次次追數慘過做雞,我唔會出大數咖
你班同事咩年紀?
陰公 自己俾錢仲要搞咁撚多
同街唱佢冇錢學人食飯
有group話打出嚟話邊個未還
唔帶CASH咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞