講下日本80年代有幾強大

404 回覆
328 Like 14 Dislike
你攞得返就係
都有話日本人偷科技,做生意唔守規矩
其實學校Econ係咪冇教日本泡沫經濟
咁多人連個原因係點黎都唔清楚
睇黎過多一兩年「中共出手打大鱷」會變主流意見
又嚟吹奏日本身為中國香港人係都要讚外國而唔係讚自己祖國屌你老母學人講團結喎香港人咦丫醜撚到呢
其實衰退都係得一個原因
資產地產泡沫短時間幾何級數咁膨脹, 80年代日本工業幾咁強勁都好都追唔上泡沫增值既速度(因為泡沫係虛浮嘅任你吹大), 冇實質支持最後都係必然爆破, 越遲爆越大鑊(催化劑基本上可以係任何嘢,時間啱就可以篤爆佢)
咪係,學日本做美國隻狗可能仲有屎食,一定好過而家屎都冇得食
班吹奏燃都痴燃線, 係好中國就唔會同日本行完全相反既路.
日本奶埋鞋底都無燃用, 都俾人收皮.

不論工商業產品急升後無晒競爭力, 咁仲可以點做?
玩金融業又被美國玩死.
咁叻你地不如俾啲明路日本行.
?
日本:聽講以前間間藥妝sales都識講普通話
自信?自信來自於
日本唔會犧牲國民資產去同美國鬥
而中國會不惜一切付出”十四億人代價”
個時日本仔都係串過馬撚
聽講人哋公司當年有開埋班教日文韓文。
不過後來個場變咗做自由行團客
都唔會講到外國特登推跌個市咁離譜啦下話
呢個有興趣,可以分享多啲嗎?
咁清醒嘅
如果60年代學運成功嘅話
日本就會變成社會主義國家
嗰陣時學運內涵同現今年代嘅社會運動唔同
財大就氣粗,你見支那都係嫁啦
你有錢就串得起,你有錢連外國啲sales都要學你款語言
佢哋咁仇恨日本但其實日本廠佬當年係已經再蹂躪中國女性一次
諗住南泡明洞一街支那話
唔可以話係蹂躪
人哋有俾錢架
係交易
有埋蘇聯做樣板,知道學戈巴卓夫咁搞改革共產黨一定會冧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞