講下日本80年代有幾強大

404 回覆
328 Like 14 Dislike
1. 經濟
GDP長期高增長,長期排世界第2,高過英法德
好多成功企業,如Sony, Panasonic, Sharp, Toyota , 營運模式啟蒙左依家Samsung, 大陸同東南亞企業
股市樓市長期升,日經平均指數1989年最高試過38000點高過2021年,製造巨額財富

2. 文化
大量高質素經典日劇、卡通都係呢個時代嘅產物,音樂蓬勃,好多香港80年代殿堂歌手如張國榮、譚詠麟、羅文嘅歌都係日本曲

3. 城市建設
好多80年代街道、鐵路都係亞洲城市嘅模板,例如銅鑼灣、台北西門町、首爾同東京涉谷、銀座其實好似,大陸高鐵都借鑑日本

衰落原因

表面原因

1. 1985年比美國迫簽Plaza Accord
將日圓由1美元對360日圓升值至1美元對120日圓,令日本出口競爭力大幅下降

2. 股市樓市泡沫爆破
大量個人資不抵債,企業大量虧損破產,經濟蓬勃一去不復返,陷入通縮漩渦(deflationary spiral )

深層次原因
1. 人口老化,年齡中位數48歲,65歲以上人口2成幾3成,但又太過敬老,老一輩盤據企業上層,年青人社會流動低,扼殺創意

2. 重男輕女,女性結婚後好多唔做野,浪費大量女性生產力

3. 長期自民黨執政,其他政黨又無競爭力取代,令管治缺乏新思維,政經政策因循守舊

4. 土地天然資源不足,可以進一步發展空間有限
依家嘅銅鑼灣其實算係日本人有份起出嚟
sogo就係直頭係日本樓嚟
日yen當年唔扁值的話,到90年代先爆,破壞力不只日本本土,而會是全球性。
不論港產定西片 都有架佬傾生意既情節
地震
果時西方覺得蘇聯解體, 中共遲早擁抱民主
一套戲描繪哂乜嘢係80年代嘅日本
同年嘅香港台灣同鄰国相比都仲係相形見拙
Ridley Scott + Hans Zimmer
https://www.youtube.com/watch?v=95-bc1DZovg
3. 長期自民黨執政,其他政黨又無競爭力取代,令管治缺乏新思維,政經政策因循守舊

自民黨帶領成個戰後經濟奇蹟,9幾年同09年有政黨輪替呀,但佢地做到垃圾咁款最後咪又比返自民黨帶
只可以講 1995- 2015 依廿年 中國食盡人口紅利去做世界工廠

外國又食盡中國超平產品價格 壓住通漲壓力

互惠互利
日本人政治性冷感 年輕人不投票 得d長者投票
大部份政策都係益長者>年輕人 (但係年輕人交重稅養d老野)

安倍做到死為止就最好

所以我覺得mpf制度(100%美股 )一定好過外國退休金制度
賭神
廣場協議導致日本衰落,同香港打贏大鱷靠中共一樣,都係中共小粉紅洗腦輿論

呢的堅強大
日本的生產的汽車家電係世界 ,包括美國歐州市場,打敗美國歐州貨
第一次波斯灣戰爭,美國使用的電子武器內的晶片,好多係曰產
憑住超越別人的技術,四圍買別國的天然資源,轉為產品賣返俾人
例 :大量購入澳州地反,將木材成造紙張,一部分賣返俾澳

呢樣就係泡沫了
八,九十年代東京房地產產生的gdp 超過成個美國
尖東一車車日本遊客女嘅去免稅店買香水買LV,
男嘅日頭去旺角食老虎鞭飲蛇湯,夜晚再返尖東中國城(夜總會)入去燈紅酒綠
die hard第一集
70-90年代亞洲唯一已開發國家
講起銅鑼灣,大家可能諗起嘅都係商場,吃喝玩樂,宜家嘅銅鑼灣的確係有幾大商場,不過要講盛況空前,不得不數上世紀日資百貨公司盛行,紛紛落足於銅鑼灣,令銅鑼變成「小銀座」。當年最勁嘅巨頭就係四強並立嘅年代,三越、大丸、松坂屋、崇光。
2040年:講下中國20年代有幾強大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞